Premijera Gavranove drame “Čehov je Tolstoju rekao zbogom” u Pragu

maxresdefault

Drama Mire Gavrana “Čehov je Tolstoju rekao zbogom” premijerno će bit izvedena u Pragu 26. rujna 2016. u glasovitom Žižkovskom divadlu JARY CIMRMANA, a u produkciji praškog Teatra 3D, a kojoj je prjevod na češki načinila Dagmar Ruljančić

Redatelj predstave je Jakub Šmid, dramaturgica Kristyna Čepkova, scenu i kostime je kreirala Petra Krčmarova, dok u glavnim ulogama nastupaju Tomáš Kobr, Diana Šoltýsová, Jiří Böhm, Natálie Řehořová

Gavranov tekst govori o sukobu mladog književnika Čehova i njegove supruge Olge s ostarjelim književnikom Tolstojem i njegovom suprugom Sofijom. Ovo je četrnaesta premijera tog Gavranovog teksta, koji je još davno 1990. godine bio praizveden u zagrebačkom Teatru &TD.

Gavranova djela su do sad prjevođena na 38 jezika. Njegove knjige su imale više od 200 naklada u Hrvatskoj i inozemstvu. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 300 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi.

Jedini je živući dramatičar u Europi kojem je posvećen kazališni festival izvan države rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima, a koji od 2003. djeluje u Slovačko u Trnavi, od 2013. u Poljskoj u Krakovu, a od 2016. u Češkoj u Pragu, pod nazivom GAVRANFEST.

Miro Gavrana zapravo je najizvođeniji ovodobni hrvatski dramatičar u tuzemstvu i inozemstvu u proteklih dvadesetak godina.

logo