Skip to content

EK vijesti 26. rujna 2016.

European Commission 1

Povjerenik Stylianides u Turskoj pokreće do sad najveći EU humanitarni program

Povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides danas u Ankari pokreće glavni EU program humanitarne pomoći, iz kojeg će se mjesečno uplaćivati nepovratna sredstva elektronički poslana namjenjena milijunu izbjeglica u Turskoj. U svojem govoru povjerenik Stylianides izjavio je: Siguran sam da će humanitarna pomoć EU uvelike poboljšati situaciju milijunu izbjeglica u Turskoj. Današnje pokretanje našeg novog programa u Turskoj primjer je odlučnog snaženja partnerstva EU i Turske u pronalaženju novih inovativnih načina rješavanja jednog od najvećih humanitarnih izazova našeg doba. Povjerenik zajedno s izvršnom direktoricom Svjetskog programa za hranu Ertharin Cousin u Ankari sudjeluje na službenoj svečanosti pokretanja humanitarnog programa pod nazivom Socijalna sigurnosna mreža (ESSN) koji je vrjedan 348 milijuna eura. Audiovizualni materijali dostupni su na servisu EBS. Informativni članak o humanitarnom programu ESSN dostupan je ovdje

U New Yorku sljedeći tjedan započinje još jedan krug novih trgovinskih pregovora EU i SAD

Petnaesti krug pregovora EU i SAD o Transatlantskom partnerstvu za trgovinu i ulaganja(TTIP) održat će se u New Yorku od 3. do 7. listopada. Tim krugom nastojat će se postići što veći napredak na svim područjima, a naročito u područjima regulatorne suradnje i propisa. Glavni pregovarači obiju strana izvijestit će društvo građana, uključujući nevladine udruge i sindikate ali i udruge poslodavaca i potrošača, o tijeku pregovora u srijedu, 5. listopada. U skladu s Komisijinom politikom transparentnosti nakon tog kruga pregovora objavit će se detaljno izvješće o napretku na svim službenim jezicima EU-a. Završni sastanak glavnih pregovarača EU i SAD putem konferencijskog poziva održat će se u petak, 7. listopada. Krajnji rok za registracijuje ponoć (po briselskom dobu) 30. rujna. 

Među nagrađenim dobitnicima Filmskog festivala u San Sebastiánu sedam je filmova financiranih sredstvima EU

Sedam filmova financiranih iz programa Kreativna Europa – MEDIA osvojilo je nagrade na 64. filmskom festivalu u San Sebastiánuu Španjolskoj. Potpredsjednik Ansip, zadužen za jedinstveno digitalno tržište, i povjerenik Oettinger, zadužen za digitalno gospodarstvo i društvo, izjavili su: (…)Nedavno smo načinili ovodobne europske propise o audiovizualnim djelatnostima i autorskim pravima kako bismo pružili još veću potporu europskom stvaralaštvu u digitalnom dobu. Nastavit ćemo s radom svrhovito poticati prikazivanja filmova širom EU-a i osigurati poštene naknade autorima.(priopćenje za tisako ovodobnim propisima EU o autorskim pravima). U okviru EU-ova programa MEDIA, pokrenutog 1991., do sad je u europsku audiovizualnu industriju uloženo 2,4 milijarde eura. Svake godine iz programa MEDIA financira se snimanje i distribucija čak 2000 europskih filmova, televizijskih serija i drugih projekata (vidjeti informativni članakali i pitanja i odgovore).