Skip to content

Skup modne produhovljenosti

Raskošne nijanse

Talijanska moda je u posebnom prevratu i obnavljanju. Po drugi put dosao otvoriti Fashion Week u Milanu, predsjednik Savjeta ministara Matteo Renzi je potvrdio osobnu podrsku baznoj industriji, ekonomskog pejzaza zemlje.

Na podijima  su veoma osjetljive promjene, ozivljene od strane branda “Gucci 2”, reformiranog na nacin Alessandra Michele, umjetnickog direktora od prosle godine. Njegove ekcentricne i neobicne kolekcije, vise geek nego sexy, primljene su poput elektricnog udara, koji nije uopceno prihvacen ali je sacuvao posebnu singularnost i ponudu sto izazivaju postovanje. U svakom slucaju Michele slijedi istinske tragove koji se otkrivaju  introspektivnim :

– Uporno razvijam modni ritam – objasnio je kreator- pa nastojim sve prepustiti prirodnom toku dogadjaja, sto moju modu cini elektricnom sa posebnim izrazavanjima motiva Otkrivenih na samom kraju. Nalici  terpiji u kojoj se susrecu svi osjecaji sto nas prozimaju : ljubav, mrznja, strah, opsesije.Osobno sam ubijedjen kako je moda dopadljiva iluzija! Zemlja koju posmatramo je drugacija od nase vizije i pokazuje mnostvo nijansiranja, odabirem one sto me zanimaju i od njih pravim odjecu.Najprije zelim iznenaditi!

Pucci RS17 1866

I “Emilio Pucci” prelazi novi ciklus ali bez velikih obecanja! Massimo Giorgetti, poznat po stvaranju labela MSGM ga nadgradjuje vise od tri sezone, ali nije pronasao osobni ton. Za iduce ljeto stilist deklinira jedinstvenu ljestvicu luksuznih boja na drapiranim i svilenim jersey opravama, prefinjenih i gracioznih tekstura. Cine je ansambli suknji – kratkih hlaca i uskih bluza, haljine majice vijugavog printa i mini suknje sa makro motivima, komponirani uz cizme-sokne i slamnate sesire ciji ne zavrseni dijelovi zasjenjuju lica manekenki.

Cavalli RS17 1974

Kod “Roberta Cavalli”, Peter Dundas ostvaruje u raskosi marke, svoje osobne snove i zamisli. Njegova kolekcija je ostvarena od iznenadjujucih pachwork uticaja, kompleksnih i napola egzoticnih. Indijanci Navajo kao i Apachi, Elvis Prisley pa viktorijanski pioniri, japanski kimono, egipatski materijali i africki jaguarski print.Hlace poput onih iz 70 godina, uz providne haljine izvezene perlama uz kaputice od lazne koze i duge ruzicaste suknje, od ispranog tyriena .Sve se odijeva uz cizme- klompe, vrtoglavih potpetica. Kolekcija odrazava duh epohe koja prihvata mijesanja i kontraste  ne preporucujuci uporedbu maximalizma,  sa slaganjem odjece.

Fendi prin

Burzujski kodovi

“Fendi” odavno ide ne utabanim stazama, otkrivajuci nove i nestrazene puteve sto ove godine iznenadjuju : Karl Lagerfeld, odnedavno  83 godisnjak, sa Silviom Fendi okuplja vojsku modernih lutki, koje vole secer i sport. Siluete posjeduju oblost ruzinih latica a mini i izrezani pulloveri otkrivaju poprsje, dok su hlace skupljene na noznim zglobovima na jogging nacin.Ne izostaju ni sumske vile pod uticajem mangi i haljine sorbet nijansi. Glave su ukrasene nakitom sto podsjeca na kolacice i podkovane, tek ostvarene torbice Kan I. U spjesan nacin vrijednovanja branda, posebnog  naslijedja.

photo 1 photos du defile alberta ferretti femme printemps ete 2017 5687571

Univers “Alberta Feretti” je dugo posjedovao duh donjeg rublja. Odjednom je kreativni prostor postao raznolik, dajuci prednost hispaniziranim sadrzajima. Haljine i suknje posjeduju dvostruke volane  i velike pojase, sto podsjecaju na postojanje u osuncanoj haciendi. Prefinjeni, pomalo egzoticni glamour koji marku usmjerava u suvremeniju buducnost.

Max Mara RS17 0180

“Max Mara” je docarao tropski ugodjaj i avanturu koju predlaze modernisticka umjetnica Lina Bo Bardi dosla iz Novog svijeta, odnosno Juzne Amerike. Njezina moda je urbana i luksuzna zahvaljujuci sirokim jaknama, mantilima parkama, kombinezonima i hlacama sa visokim pojasima sto se zavrsavaju kao korzeti. Odjeca je printana grafickim i suncanim palmama.Suknje su paspulirane a pulloveri posjeduju apstraktne  motive koji mnogo ne odgovaraju ostalim temama kolekcije pa kao da ponistavaju dinamiku, nove linije.

Prada 2

Brand “Prada” se povezao s americkim cineastom Davidom O Russelom a Minuccia je osmislila kratkometrazni film, projiciran fragmentiranom smotrom sto savrseno ilustrira cudnu mentalnu konfiguraciju. 

Past Foward je nadrelaisticka montaza, lazno zavisna od slucaja u kojoj razliciti protagonisti nanovo glume iste scene…kao u odjeci Minuccie Prada sto pomice logiku i konvencije datog zadatka. U modnom smislu, kreatorica se poigrava s odijevnom familijarnosti pa pomicanjem zavrsetka pletenog kaputica, neocekivanim detaljima dobija neobicna modna udruzivanja. Ansambli sa kratkim hlacama i korzeti od skupog perja oblace se ispod malih pullovera a pidzame sa Mao kragnama optocenim perjem,  oblace se uz velike sandale sa strapom.Glamourozni muslini krizaju mnostvo neodgovarajucih motiva : cvjetove ili oker kvadratice zelenih odsjaja. Jednino ne treba zaboraviti da je kolekciju smislila zena sto savrseno vlada svojim post burzujskim kodovima i umije se obratiti publici i klijentima. Dakle moze se izreci estetskim elipsama poput glazbenika, sto upotrebljava tisinu da bi podigao vrijednost nota. 

photo lexpress.fr