Odgovorni smo osigurati zaštitu i snaženje žena i djevojčica

IMG 20160922 WA015

Pod predsjedanjem predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, na marginama ovogodišnjeg zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, održan je sastanak inicijative „Partnerstva za jednake budućnosti“ („Equal Futures Partnership“) na temu gospodarskog i političkog osnaživanja žena

U obraćanju je predsjednica Grabar-Kitarović kazala kako je političko vodstvo ključno u osiguranju pozitivnih trendova i pružanju potpore punom sudjelovanju žena u politici i poslovnom svijetu. Dodala je kako je, unatoč globalnim naporima, neravnopravnost spolova još uvijek duboko ukorijenjena u naša društva te žene i dalje zarađuju znatno manje, imaju manje imovine i nose teret neplaćenog rada i skrbi, a nasilje nad ženama i dalje pogađa svaku treću ženu.

Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako inicijativa „Partnerstva za jednake budućnosti“ potiče svoje članice na suradnju bez obzira na zemljopisne granice u pronalaženju najprimjerenijih rješenja. „Promičemo i podupiremo sparivanje na vrlo konkretnim problemima – od gospodarskog osnaživanja onih koji su preživjeli rodno temeljeno nasilje, preko osnaživanja žena na menadžerskim pozicijama u trgovini, do promicanja pozicije djevojaka i žena u IT sektoru“, istaknula je.

Osvrnula se na Agendu 2030. za održivi razvoj te ambiciozne ciljeve održiva razvoja kojim se definira ravnopravnost spolova, ne samo kao samostalan cilj, nego i kao ključni pokazatelj postignuća svih drugih ciljeva. Istaknula je značaj „Partnerstva za jednake budućnosti“ kroz čije je posebne obveze potrebno krenuti rješavati strukturne uzroke rodno temeljenih nejednakosti, donošenjem zakona, omogućavanjem stvaranja solidne institucionalne infrastrukture te primjerenim financijskim sredstvima. U tom smislu, Predsjednica Republike kazala je kako možemo obrazovati, mijenjati stavove i rodne norme te zajedno i konkretnim projektima jedni druge podupirati u stvaranju povoljnog okruženja za provedbu Agende 2030. koja će uzimati u obzir spolni aspekt.

Kao članica „Partnerstva za jednake budućnosti“ Hrvatska je i dalje snažno predana postizanju zajedničkog cilja, a to je osnaživanje žena u politici i gospodarstvu te konačno okončanje svih oblika seksualnog i rodno zasnovanog nasilja, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović i zaključila kako smo svjesni da je još mnogo prostora za poboljšanje.

U ime prošlogodišnjeg predsjedatelja inicijative „Partnerstva za jednake mogućnosti“, skupu se obratio američki državni tajnik John Kerry koji je zahvalio predsjednici Grabar-Kitarović na predsjedanju te na njezinu vodstvu u nastojanjima da žene imaju mogućnosti i prava koja zaslužuju. predsjednica.hr