Skip to content

EK vijesti 22. rujna 2016.

European Commission 1

Volkswagen se obvezao planski rješavati problem s dizelskim emisijama

Povjerenica Jourová sastala se jučer s dr. Franciscom Javierom Garcijom Sanzom, članom Uprave Grupe VW, nakon što je prije dva tjedna razgovarala s 31 udrugom za zaštitu potrošača u Bruxellesu. Volkswagen se obvezao planski djelovati prihvatljivo u skladu s propisima EU za predmetna vozila.Volkswagen je pristao izvijestiti korisnike do kraja 2016. ali i popraviti sve automobile do jeseni 2017. Povjerenica Jourová izjavila je: „Volkswagen se danas obvezao na plan djelovanja na razini čitavog EU-a, što je bitan iskorak u smjeru pravednog postupanja s potrošačima u EU-u. Pomno ću pratiti provedbu te obveze i nastaviti surađivati s udrugama za zaštitu potrošača, nadležnim tijelima i Volkswagenom.“ Riječ je o bitom prvom koraku kojeg će Komisija pomno pratiti. Pri čemu je stoga dogovoreno da će se uskoro održati još jedan sastanak na istoj razini kako bi se utvrdilo je li ostvaren napredak. Izim toga, konferencija s udrugama za zaštitu potrošača koja se sljedećeg tjedna održava u Bruxellesu i sastanak s provedbenim tijelima početkom listopada bit će prilika da se Volkswagen podsjeti na pridržavanje preuzetih obveza.

Opća skupština UN-a: povjerenik Stylianides najavio još 30 milijuna eura humanitarne pomoći Iraku

Europska unija u srijedu je u kontekstu zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku, suorganizirala događanje na visokoj razini o humanitarnoj krizi u Iraku. Na tomu se sastanku razgovaralo tomu što treba poduzeti da bi se zajamčila zaštita građana i isporuka humanitarne pomoći u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom i humanitarnim načelima tijekom svih vojnih kampanja u Iraku, a naročito mosulske kampanje. Povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides obećao je dodatnih 30 milijuna eura žurne humanitarne pomoći Iraku iz proračuna EU-a. „Neprekidne borbe u Iraku stvorile su humanitarnu tragediju koju EU i međunarodna zajednica ne smiju ignorirati. Potrebe su zaista bezuvjetne. U to sam se uvjerio na terenu, tijekom četiri posjeta Iraku od početka svog mandata. Uvjerio sam se u katastrofalne posljedice sukoba po iračke građane. EU je odlučna pružiti žurnu podršku potrebitim Iračanima, a najnovijim se sredstvima naša ukupna humanitarna pomoć tijekom 2016. penje na iznos od 134 milijuna eura“, izjavio je povjerenik Stylianides. Objavljeni su videozapis i izjave povjerenika. 

EUROSTAT: u drugom tromjesečju 2016. neznatno povećan broj osoba koje su prvi put zatražile azil – nešto manje od 306 000

Tijekom drugog tromjesečja 2016. (od travnja do lipnja 2016.) 305 700 osoba koje su prvi put zatražile azil podnijelo je zahtjev za međunarodnu zaštitu u državama članicama Europske unije, što je za 6 posto više nego u prvom tromjesečju 2016., kada je registrirano 287 100 osoba koje su prvi put zatražile azil. Priopćenje za medije dostupno je ovdje.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji