Plenum Filozofskog zahtijeva ostavku dekana i rektora ili će blokirati fakultet

45f9131e35

ZAGREB – Dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić u srijedu je, uoči Plenuma na kojem studenti trebaju raspravljati o njegovoj odluci da se raspusti Studentski zbor, ali i o zaštitarima koje je postavio na Fakultet – zabranio njegovo održavanje u prostoru te visokoobrazovne institucije, istaknuvši da iz pravnih i sigurnosnih razloga nije moguće odobriti njegovo održavanje tamo, obzirom da je riječ o političkom skupu. (Hina)

– Oštro osuđujemo bilo kakvo nasilje i govor mržnje. Mi smo iznad razine onih unutra – riječi su kojima je počeo plenum.

Na dnevnom redu bila je opstrukcija plenuma. Prozivaju dekana Previšića, ali i rektora Borasa, a razgovara se i o tome što će studenti dalje i što će na sutrašnjoj sjednici fakultetskog vijeća. Studentima su dali savjet: ako dođe policija, ne pružajte otpor nego pustite da vas odnesu.

Na kraju su donijeli sljedeće odluke:

1. Studentski zbor dolazi na sutrašnje fakultetsko vijeće unatoč tome što je suspendiran, a ako im se ne dopusti rad blokirat ce se vijeće (na taj zaključak su okupljeni studenti uzvikivali : “blokada”.)

2. Traže odmah ostavku Previšića, da odstupi do početka akademske godine 3.10. Ako Previšić ne ode sam, traže rektora Borasa da ga smijeni.

3. U suprotnom – kreće blokada 3.10!

4. Plenum Filozofskog fakulteta traži ostavku rektora Borasa zbog njegove odgovornosti!!

5. Traže podršku studentskih zborova drugih fakulteta da ih podrže u želji da Boras odstupi.

Neki studenti koji su bili unutra u trenutku zaključavanja posakrivali su se po zgradi kako ih ne bi izbacili. Neki studenti koji imaju dogovoren upis ocjena i druge obveze ne mogu ući u fakultet. Jedan je student pokušao ući na stražnja vrata kako bi upisao ocjenu, ali zaštitar ga nije pustio.

Cijelim putem od Vukovarske do Filozofskog na podu su ispisani grafiti koji pozivaju na ostavku dekana.

Na plenumu bi se, kako je najavljeno, trebalo razgovarati o raspuštanju Studentskog zbora i zaštitarima na fakultetu.