41. SGJ – Koncert američkog udaraljkaša Garretta Mendelowa i japanske pijanistice Satoko Hayami

SGJ Mendelow Hayami 1

SGJ Mendelow Hayami 1

Američko-japanska kombinacija za novu glazbenu premijeru

Novi dan, nova premijera na Samoborskoj glazbenoj jeseni. Ovaj put za to je zaslužan američko-japanski duo, udaraljkaš Garrett Mendelow i pijanistica Satoko Hayami. Kao gosti Ivana Bilić Marimba Weeka, u utorak, 20. rujna, samoborskoj su se publici predstavili izborom suvremenih djela za udaraljke. Dio skladbi je i posebno naručen za ovaj duo, među inima i Double Happiness skladatelja Chrisa Cerronea čija je samoborska izvedba ujedno bila i europska premijera!

Na repertoaru su se također našli Interzones za solo vibrafon i vrpcu Brucea Hamiltona, glazbena igra Ceci n’est pas une balle Compagnie Kahlua, prvi stavak View from Olympus Johna Psathasa, Spirit of Life Czabe Zoltana Marjana, Arena Tobiasa Brostroma, Impasto Chrisa Gendalla i za kraj, spustivši se na koljena, The Toy Robot’s Mechanical Heart Christophera Adlera.

Mendelow i Hayami suradnju su započeli tijekom doktorskih studija na Sveučilištu Wisconsin Madison, a osim kao duo nastupaju i s ansamblom za novu glazbu Sound Out Loud. Garrett Mendelow osim stalnih domaćih i međunarodnih nastupa iza sebe ima i uspjehe na glazbenim natjecanjima pa je tako 2012. godine osvojio drugu nagradu i nagradu žirija mladih na natjecanju Tromp u Nizozemskoj. Iako ga zanima čitav udaraljkaški spektar ipak posebnu pažnju posvećuje suvremenom repertoraru. Satoko Hayami aktivna je kao solistica i komorna glazbenica, a trenutno priprema doktorat na Sveučilištu Wisconsin Madison. Osim brojnih nastupa radi i kao pedagog pa tako vodi privatni studio u Houstonu za više od 50 studenata.

Program Marimba Weeka za srijedu, 21. rujna donosi pravu poslasticu – gostovanje svjetski poznate japanske marimbistice Momoko Kamiye. Početak koncerta je u 20 sati u Galeriji Prica, a svirat će se Takemitsu, Yi Chen, Kitakata, Thrower, Mascagni, Pape i Ichiyanagi.

SGJ Mendelow Hayami 2