Skip to content

Predsjednica na Sastanku na vrhu o velikim kretanjima izbjeglica i migranata

image1ff

Uoči 71. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku održan je Sastanak na vrhu o velikim kretanjima izbjeglica i migranata. Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović supredsjedala je Okruglim stolom na temu „Svjetski sporazum o podjeli odgovornosti za izbjeglice, poštovanje međunarodnog prava“ koji je održan u sklopu Sastanka na vrhu

Tom prigodom, hrvatska je Predsjednica kazala kako, unatoč napretku koji su Hrvatska, EU i partneri od prošle jeseni ostvarili u razvoju strategija i rješenja za obuzdavanje migrantske krize, njezino financiranje i upravljanje, glavni problem još uvijek nije riješen. Dodala je kako ovaj Sastanak na vrhu smatra pravodobnim i značajnim.

Navela je kako su velika kretanja ljudi svjetski fenomen te da ni jedna država članica ne može ustuknuti pred njim. „To nije samo ‘europski problem’ ili problem koji se događa negdje drugdje, daleko izvan vidokruga“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović i dodala da smo dosad već trebali shvatiti kako naš svijet nema granica što se tiče humanitarnih i sigurnosnih pitanja.

Nadalje, istaknula je kako je Konvenciju o izbjeglicama iz 1951. i njezin protokol potrebno nadopuniti novim važnim sastavnicama u svjetlu sadašnjih činjenica i izazova te naglasila važnost ponovnog iskazivanja predanosti globalnim obvezama koje smo preuzeli, važnosti podjele odgovornosti i potrebe za sveobuhvatnim odgovorima.

Predsjednica Grabar-Kitarović je posebno naglasila važnost sprečavanja i okončanja sukoba, nasilja i progona te istaknula kako će provedba Agende 2030. pozitivno djelovati na mnoge uzroke migracija. Sukob je tek jedan od tih uzroka, no možda je jedini na koji svjetska zajednica pravodobno može djelovati kako bi ga spriječila i naposljetku okončala, istaknula je i dodala kako ćemo se drugim razlozima, među kojima su siromaštvo, nedostatak šansi, klimatske promjene, neuspjele države i društva u kojima se stanje stalno pogoršava, i dalje dugoročno baviti.

Dosljedna primjena legalnog primitka i politike vraćanja te sprečavanje gubitka života uz postizanje koordinacije i suradnje među svim državama uzduž migracijskog lanca jest ono na što se moramo usredotočiti kako bismo unaprijedili sigurno, redovito i uredno upravljanje migracijom, kazala je. „Moramo pojačati svjetske napore usmjerene na suzbijanje mreža organiziranog kriminala krijumčarenja ljudima“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović. predsjednica.hr

See also  Ukinuta tjeralica za Glavašem, uskoro se vraća u Hrvatsku