HSS-ova eurozastupnica Marijana Petir na današnjoj je konferenciji za medije izvijestila da je pokrenut postupak za isključenje predsjednika HSS-a Kreše Beljaka iz stranke

6a59f32269

Objava dolazi nakon što je Beljak objavio da se iz stranke privremeno udaljuje stotinjak članova, uključujući i Marijanu Petir i koprivničko-križevačkog župana Darka Korena.

Beljak je u razgovoru za N1 nakon objave Marijane Petir rekao da suspendirani imaju pravo žalbe te da nikoga nije izbacio.

– To je potez očajnika, savjetovao sam joj da radije piše žalbu, a ne da izlazi u medije – rekao je Beljak, koji je najavio i da će dati podršku vladi šefa HDZ-a Andreja Plenkovića.

– Na glavnu izbornu skupštinu idemo 20. listopada, a onda ide sve po statutarnoj proceduri. Dat ćemo podršku Plenkovićevoj vladi svojim potpisima i rok od 100 dana u kojim ga nećemo dirati. No, HSS ostaje u oporbi – rekao je Beljak.

Petir je konferenciju s drugim visokim stranačkim dužnosnicima, među kojima je bio i Koren, održala nešto prije sjednice predsjedništva zakazane za 17 sati, na koju, kako je rekla, nisu pozvani premda su članovi predsjedništva.

– Ne znamo koji je razlog osim da je to vjerojatno još jedno kršenje statuta HSS-a koje dolazi od gospodina Beljaka – rekla je Petir.

Petir je rekla da Beljak provodi čistke i udaljuje najviše dužnosnike samo zato što su izrazili nezadovoljstvo njegovim vođenjem HSS-a i najavili kandidaturu. Petir je rekla da je Beljak u kampanji vrijeđao žene, vjernike i druge skupine, da je sramotio i rušio dobar ugled HSS-a te da je zatajio detalj iz svoje biografije zbog kojeg, kako je rekla, ne bi ni mogao biti član HSS-a.

– Obavještavam sve članove da smo mi ovdje okupljeni pokrenuli postupak za isključenje Kreše Beljaka iz HSS-a. Pokrenuli smo i postupak pred nadzornim državnim tijelima za nadzor vođenja HSS-a jer se stranka vodi na protuzakonit i protustatutaran način – rekla je Petir, koja je također rekla da se HSS raspada zbog Beljakove diktature te da ju je Beljak šokirao, da je ljevičario više od najžešće ljevice i koristio se rječnikom ulice.

– Ja ga pozivam da ode s čela HSS-a – poručila je.

Koren je rekao da je Beljakovo djelovanje bilo potpuno protustatutarno te da je selektivno pristupao kažnjavanju dužnosnika.

– To je kaubojsko ponašanje, a mislim da takvom nema mjesta u ozbiljnoj stranci. Zaista bi se tijela države koja se bave kontrolom poslovanja stranaka trebala time ozbiljno pozabaviti, a mi ćemo se potruditi da se to i dogodi – rekao je Koren. HRT