Skip to content

Poziv na tribinu Zbirke inozemne Croatice NSK – gošća pjesnikinja i matematičarka Diana Burazer

Matematičarka i poznata pjesnikica Diana Burazer gošća tribine Zbirke inozemne Croatice NSK

Suradnik DianaDiana Burazer ugledna pjesnikica gostovat će na tribini Zbirke inozemne Croatice NSK koju voditi dr.sc. Željka Lovernčić, a održat će se u srijedu, 21. rujna 2016. u 12 sati u NSK

Pjesnikica Diana Burazer na tribini će govorit o svojoj književnoj i nakladničkoj djelatnosti, stvaralaštvu i zbirkama poezije, životu u Mostaru, književnoj sceni Bosne i Hercegovine, ali i njezinoj književnoj djelatnosti u Bugarskoj, Makedoniji i Ukrajini, pa i suradnji s Hrvatskim kulturskim društvom Napredak iz BiH, kao i kulturskoj suradnji s Norveškom.

Diana Burazer rođena je u Zagrebu 23. listopada 1953. godine. Diplomirala je teorijsku matematiku na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu u Zagrebu. Potom je od 1977. do 1992. živjela u Mostaru, a od 1992. godine živi u Zagrebu. Objavljivala je u mnogim hrvatskim i bosansko-hercegovačkim časopisima, a zastupljena je u različitim antologijama i panoramama hrvatske poezije.

Dobitnica je mnogih vrjednih nagrada. Pjesme su joj prjevođene na francuski, engleski, njemački, španjolski, norveški, poljski, rusinski, bugarski, makedonski i slovenski jezik. S desetak pjesama 2007. godine uvrštena je u knjigu Puentes. Poesía Croata. Diez poetas contemporáneos (Mostovi. Hrvatska poezija: Deset hrvatskih pjesnika) po izboru i prjevodu Željke Lovrenčić (nakladnici DHK i Correveidile iz Bolivije). Pritom je s deset pjesama 2011. godine uvrštena u izbor ovodobne hrvatske poezije u knjizi Bajo la ceniza del antiguo fuego (Pod pepelom davne vatre), objavljenoj u meksičkoj Guadalajari.
Članica je Društva hrvatskih književnika, hrvatskoga PEN-a, Društva književnika Bosne i Hercegovine pa i Društva književnika Herceg-Bosne.

Djela
Nesvanjivo. Sarajevo: Svjetlost, 1974.
Četvrti zid. Sarajevo: Književna omladina, 1984.
Na odmorištu između dva svijeta. Zagreb: MD, 1994.
Druga kuća. Zagreb: Tribina Jutro poezije, 2003.
Izvan zaklona. Izbor pjesama u biblioteci Manualis labor, Priboj, 2007.
Naranča. Zagreb: Filiped, 2008.
Knjiga Naranča bila je u najužem izboru, među pet knjiga, za godišnju nagradu Tin Ujević za najbolju knjigu poezije u Hrvatskoj.
Knjige poezije objavljene su joj u Makedoniji, Bugarskoj i Ukrajini.

Pohvalnice i nagrade

Antun Branko Šimić, nagrada za mlade pjesnike. Drinovci, BiH, 1970.
Slovo Gorčina, nagrada (prva uopće dodijeljena) za mlade pjesnike. Stolac, BiH, 1972.
Goranovo proljeće, nagrada za mlade pjesnike. Zagreb, 1974.
Josip Sever, nagrada za najbolji pjesnički rukopis – Druga kuća, Zagreb, 2003.
Srebrno leteće pero, međunarodna nagrada za cjelokupno pjesničko stvaralaštvo. Festival poezije „Slavenski razgovor“, Varna, Bugarska, 2011.

See also  Preminuo poznati teolog i svećenik Adalbert Rebić