DSC 5025

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Stari Grad na otoku Hvaru u prigodi obilježavanja 2400 godina postojanja Starog Grada i otvaranju Festivala mora, pomorstva i maritimne baštine “Dani u Vali” upriličenog u sklopu središnje proslave koja se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice

Na “Danima u Vali” izloženo je šezdesetak tradicijskih plovila iz svih dijelova hrvatskog Jadrana, a predsjednica Grabar-Kitarović je tu manifestacija nazvala istinskom feštom tradicijskih brodova Jadrana i Mediterana. Podsjetila je kako prvi spomen Starog Grada seže do 384. godine prije Krista, zbog čega taj grad mnogi često zovu “Aristotelovim vršnjakom” u spomen velikom grčkom filozofu.

“Davni grčki doseljenici s otoka Pharosa zbližili su zauvijek dva otoka i dvije povijesti”, kazala je Predsjednica govoreći o dolasku Grka s otoka Pharosa prije 2400 godina na otok Hvar, u sadašnji Stari Grad, kada otok Hvar postaje simbolom “kontinuiranog kulturnog i uljudbenog razvoja hrvatske obale Jadrana”. Dolaskom u Stari Grad i na Hvar Hrvati su, kazala je Predsjednica, vrlo brzo prihvatili i dalje razvijali visoka dostignuća starosjedilaca. “U 12. stoljeću postat će Stari Grad, a potom i grad Hvar sjelo biskupije, a sljedećih desetljeća i stoljeća iznjedrit će ovaj otok niz kulturnih velikana, koji su svojim radom zadužili i obilježili hvarski i hrvatski kulturni, vjerski, znanstveni, gospodarski i politički život”, izjavila je hrvatska Predsjednica, čestitajući Starom Gradu 2400 godina postojanja.

“Motivirana željom da održivi razvoj hrvatskih otoka napokon postane jedno od najvažnijih razvojnih pitanja Republike Hrvatske, uputila sam Vladi prijedlog trinaest mjera za revitalizaciju otoka. Nije se uspjelo učiniti mnogo, ali novi izbori su tu, nova će vlada uskoro preuzeti odgovornost za državu i očekujem da oživljavanju otoka bude dan prioritet”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Od nove Vlade očekuje i da kod donošenja gospodarskih i demografskih mjera uzme u obzir posebnosti otočnog života. “Rješenja za život na otoku ima ne samo kod otočana, nego i kod mladih iz drugih dijelova Hrvatske koji upravo na otocima žele graditi svoju budućnost. Moramo im to omogućiti, prije svega poboljšanjem i pojeftinjenjem prometnih veza, te infrastrukturnim zahvatima koji će omogućiti standard života istovjetan onome u najrazvijenijim dijelovima naše domovine”, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Na taj će način, dodala je, otočani moći ostvariti svoju najveću ulogu – čuvanje kulturne i prirodne baštine. “Vas treba slušati kako bi se život naših otoka očuvao i unaprjeđivao, kao što se ovdje čuva već 24 stoljeća”, poručila je.

U Starom Gradu, predsjednica Grabar-Kitarović obišla je renesansni dvorac “Petar Hektorović” iz 16. stoljeća na prostoru rodne kuće tog slavnog pjesnika, kao i hrvatski školski brod “Kraljica mora” usidren u Vali u Starom Gradu, a za vrijeme njezina boravka uprizoreno je ispaljivanje plotuna iz tradicijskog topa. predsjednica.hr