Izložba Anselma Tumpića u Gradskoj galeriji Labin pod nazivom “Upute za uporabu” otvorena je u utorak, 06. rujna 2016., a može se pogledati do 27. rujna

Anselmo Tumpic 4Nakon nekoliko uvodnih riječi Gorie Sellan koja se obratila svima prisutnima u ime Gradske galerije Labin, o izloženim djelima Anselma Tumpića publici je govorio talijanski likovni kritičar Renzo Di Renzo, ujedno i autor predgovora u katalogu izložbe. Renzo Di Renzo istaknuo je kako su radovi Anselma Tumpića specifični po tome što to nisu samo izlošci koje treba promatrati, već djela koja pozivaju publiku da se izravno uključi u stvaranje umjetnosti. Posjetitelji galerije su oni koji svojim sudjelovanjem zadaju završnu formu izloženim djelima.

foto galerija

Sve prisutne pozdravila je i Daniela Mohorović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Labin, u čijem sastavu djeluje Gradska galerija Labin.

Nakon govora Renza Di Renza i Daniele Mohorović, publici se obratio gradonačelnik Grada Labina, Tulio Demetlika, koji je izložbu proglasio otvorenom.

Uslijedio je obilazak izložbe, tijekom kojeg je autor sve posjetitelje upoznao s funkcijom pojedinog izloženog predmeta i pokazao na koji način, u interakciji s izloženim djelima, oni sami mogu sudjelovati u stvaranju umjetnosti.

Anselmo Tumpic 3Izložba Upute za uporabu premijerno je predstavljena u labinskoj Gradskoj galeriji, a ujedno je i prvo predstavljanje autora Anselma Tumpića labinskoj publici.

„Odnos s publikom, uloga umjetnika, otvoreno djelo, ready made, sve su to elementi koje nalazimo u poetici Anselma Tumpića, u njegovom načinu da čini umjetnost.“

„Budući da je važno činiti, a ne činjenica, u ovoj tetralogiji Anselmo Tumpić ne osmišlja nove predmete, ali se ne ograničava ni na sam izbor i dekontekstualizaciju; u tom smislu prelazi granice ready madea, dajući predmetima svakodnevne uporabe novu funkciju.“ Renzo Di Renzo ((…) iz predgovora katalogu izložbe)

Anselmo Tumpić rođen je 1976. u Puli. Po završetku srednje škole grafičkog dizajna u Puli upisuje Akademiju Likovnih Umjetnosti u Bergamu. Nakon godinu dana nastavlja studij u Veneciji, gdje diplomira na katedri za slikarstvo. Nakon diplome zapošljava se u Fabrici, centru za istraživanje komunikacija grupe Benetton. Osam godina proveo je u Milanu gdje je radio za raklamne agencije BBDO i Saatchi & Saatchi. Danas radi u Hrvatskoj kao kreativni direktor vlastite agencije za dizajn i vizualne komunikacije, te se aktivno bavi suvremenom umjetnošću. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu, a njegovi su radovi objavljivani u različitim časopisima.

Izložba „Upute za uporabu“ realizirana je uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin, Grada Labina, Istarske županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Rovinja, a može se pogledati do 27. rujna 2016., svakim danom od 10 do 14 i od 18 do 21.