Perković završila sezonu bez poraza, Horvat najbolji u motki

PXL 060916 14080627

Najbolja hrvatska sportašica Sandra Perković ovogodišnju je sezonu završila bez poraza nakon što je bila najbolja u natjecanju bacačica diska i na mitingu u svojem rodnom Zagrebu

Perković je na posljednjem natjecanju u sezoni slavila s hicem od 67.86 metara, još jednom potvrdivši kako je trenutačno klasa za sebe. Druga Njemica Nadine Mueller bacila je više od pet metara manje (62.46 m), a treće je mjesto zauzela Francuskinja Melina Roberet-Michon (61.42 m).

Izuzetno sam zadovoljna što sam sezonu koja je bila duga završila bez poraza i ispunila velika očekivanja. Bilo je malo hladno za postići bolji rezultat, ali bi sa svakim svojim hicem pobijedila, a vidjela sam da suparnice to nisu mogle pratiti, rekla je Perković i napomenula da sljedeće godine neće forsirati pobjede na svim natjecanjima: Počet ću s mitingom Dijamantne lige u Dohi i neću odmah krenuti oštro nego ću postepeno dizati formu kulminacija koje bi trebala doći na SP u Londonu.

Perković je tako ove godine osvojila naslov olimpijske pobjednice u Rio de Janeiru, europske prvakinje u Amsterdamu, slavila je na svih sedam mitinga Dijamantne lige te na domaćem terenu u Zagrebu. Priliku za “savršenu sezonu” imala je i 2013. kada je osvojila naslov svjetske prvakinje, pobijedila na svim mitinzima Dijamantne lige, ali u Zagrebu ju je pobijedila Amerikanka Gia Lewis-Smallwood.

Ugodno je iznenađenje priredio Ivan Horvat koji je pobijedio u natjecanju skakača s motkom izjednačivši pritom osobni i hrvatski rekord s 5.70 m. Iako je nakon osiguranja pobjede imao priliku napasti visinu rekorda mitinga od 5.75 m, 23-godišnji Osječanin odlučio je podići letvicu na čak 5.80 m, no to se u ovom trenutku pokazalo kao preambiciozno. Drugo je mjesto s 5.50 m zauzeo Latvijac Mareks Arents, a treće Francuz Valentin Lavillenie s 5.30 m.

Pobjednik memorijalne utrke “Boris Hanžeković” na 110 metara s preponama je Francuz Pascal Masrtinot-Lagarde. Po vrlo hladnom vremenu slavio je sa skromnim rezultatom od 13.35 sekundi, dvije stotinke sporiji bio je njegov sunarodnjak Wilhelm Belocian, dok je treće mjesto zauzeo Mađar Balasz Baji s 13.49.

Ja sam izuzetno sretan što sam pobijedio na jednom od najboljih mitinga. To uistinu mislim jer je tijekom mitinga bilo puno glazbe koja nas je opustila. Hladnoća me nije smetala jer se na utrci ide čovjek protiv čovjeka. Najvažnije je pobijediti, a kada pobijediš zaboraviš hladnoću, rekao je Martinot-Lagarde.

U utrci atletičarki na 100 metara s preponama najbrža je bila američka veteranka Dawn Harper-Nelson s 12.71 ispred hrvatske rekorderke Andree Ivančević koja je trčala 12.88 što je za samo stotinku sporije od njezina hrvatskog rekorda, ali je i njen najbolji rezultat sezone.

Kada sam prošla ciljem mislila sam da sam srušila rekord, tome sam se i nadala. Ali, za bolje rezultate nedostaje mi utrka. One mi fale zbog brojnih ozljeda koje me ometaju. No, imat ću još jednu šansu za rekord u petak u Bruxellesu na posljednjem mitingu Dijamantne lige, izjavila je Ivančević.

Jedini rekord mitinga u utorak postavila je srpska skakačica u dalj Ivana Španović. Osvajačica brončane medalje iz Rija u Zagrebu je bila najbolja sa 7.03 metara čime je za 24 centimetra popravila dosadašnji rekord koji je od 2012. držala Britanka Shara Proctor. Drugo mjesto zauzela je Britanka Jazmin Sawyers s 6.68 m, a treće Proctor sa 6.55 m.

Odličan rezultat s obzirom na kraj sezone ostvario je 33-godišnji Jamajčanin Asafa Powell na 100 metara. Slavio je s vremenom 10.01 sekundi ispred tri Britanca, Joela Fearona s 10.06, Jamesa Dasaloua (10.10) i Adama Gemilija (10.11).

U skromnom natjecanju skakačica u vis hrvatska predstavnica Ana Šimić bila je tek peta s preskočenih 1.85 metara. Pobijedila je Uzbekistanka Svetlana Radživil s 1.89 m ispred Ukrajinki Julije Levčenko i Irine Gerašničenko koje su preskočile istu visinu.

Najjača disciplina ovogodišnjeg mitinga po imenima i rezultatima održana je u ponedjeljak pored fontana kada je u bacanju kugle Memorijal Ivana Ivančića osvojio olimpijski pobjednik iz Rija, Amerikanac Ryan Crouser i to s novim rekordom mitinga od čak 22.28 metara. HRT