Skip to content

Izložba fotografija Siniše Goluba – Najbolja američka ideja

Siniše Goluba 6

Centar za kulturu Čakovec, izložbeni prostor
Otvorenje izložbe 8. rujna 2016. u 19.00 sati –
Trajanje: 8. – 17. rujna 2016.

foto galerijaSINIŠA GOLUB
Najbolja američka ideja
izložba fotografija

Današnji svijet nezamisliv je bez zaštićenih područja prirode; ponajprije zbog očuvanja geološke, biološke i krajobrazne raznolikosti, ali (ne manje važno!) i zbog ekonomskih učinaka na regionalni razvoj oko samih zaštićenih područja. Od svih kategorija zaštićenih područja, planetarno su najpoznatiji nacionalni parkovi. U toj pak se kategoriji posebno ističu američki nacionalni parkovi, dodatno označeni epitetom najbolje američke ideje! Prostrana područja, ponekad veličine manjih država, privlače čovjeka zasićenog urbanom džunglom i željnog pogleda na nepatvorene i divlje krajobraze. Prvi nacionalni park na svijetu proglašen je 1872. godine upravo u Sjedinjenim Američkim Državama. Nacionalni park Yellowstone i proces koji je vodio do njegova proglašenja, uobičajena je lekcija među uvodnim poglavljima knjiga što govore o institucionalnoj zaštiti prirode. Iako su dijelovi područja današnjeg kalifornijskog Nacionalnog parka Yosemite zaštićeni već i ranije (1864.) kao državni park, ipak je Yellowstone ostao zabilježen kao prvi nacionalni park. Na pitanje koji je američki park najljepši ili najgrandiozniji, odgovor je uvijek stvar osobnog poimanja ljepote. No, moguće je da se odgovor otkriva baš u sljedećem parku kojeg ćete posjetiti, upravo u onom što čeka da bude otkriven vašim koracima i pogledom. (Siniša Golub)

U godini obilježavanja stoljeća postojanja američkog National park service-a, ovom izložbom ponajprije dokumentarnih fotografija, autor Siniša Golub odaje počast generacijama vizionara koji su se borili za zaštitu i praktičarima što su stvarali američki parkovni sustav i time očuvali neka od najvrijednijih područja za današnje i buduće naraštaje. Ogromna snaga znanja i vještina utjelovljena u NPS-u pozitivno je djelovala i na globalnu praksu upravljanja zaštićenim prirodnim područjima, čime su američki nacionalni parkovi do danas (p)ostali najbolja američka ideja. Za Goluba, američki nacionalni parkovi su prostor trajne inspiracije, motiv prepun superlativa i dovoljno moćan da ga privuče na klasični američki road trip od više tisuća milja, pri čemu ciljne točke nisu veliki gradovi nego “sveto tlo” pod budnom paskom rendžera. Najveći izazov u cijelom tom istraživačkom i nadasve osobno-iskustvenom projektu nisu cestovne milje između parkova, nego završni odabir dvadesetak fotografija putem kojih će se, kroz veliki format, američki nacionalni parkovi predstaviti publici u Hrvatskoj. (dr.sc. Mihaela Mesarić)

Siniše Goluba 1Siniša Golub (Čakovec, 1976.) je magistar primarnog obrazovanja i magistar znanosti na polju upravljanja zaštićenim područjima prirode. Zaštitom prirode i okoliša te fotografskim snimanjem prirode bavi se više od dvadeset godina. Fotografije je izlagao samostalno i na zajedničkim izložbama. Autor je i urednik nekoliko knjiga zavičajne tematike, a redovno objavljuje stručne i popularne članke u brojnim časopisima. Nacionalne parkove SAD-a istražuje od 2000. godine, intenzivno u posljednje tri godine tijekom kojih je obišao dvadeset od ukupno 59 američkih nacionalnih parkova. Radi kao ravnatelj i stručnjak u sustavu zaštite prirode Republike Hrvatske.