Skip to content

Ovo je sedam uvjeta Petrova za Milanovića i Plenkovića

bridge 173

Božo Petrov, čelnik Mosta, javnosti je obznanio jamstva za poslijeizbornu suradnju sa SDP-om i HDZ-om. Riječ je o uvjetima bez čijih ispunjenja Most neće dati svoju podršku za sastavljanje vlade. Iste smjernice vrijedit će za obje strane, i HDZ i Narodnu koaliciju

Govorili su nam da jamstva ne postoje, da je to jedna u nizu magli. Oni sada mogu dati objektivno jamstvo da su spremni mijenjati Hrvatsku. Kada su shvatili da postoji mehanizam, Most je postao netko tko postavlja ultimatume. Molim ih samo da nas ne rade budalama. Spremni smo surađivati s onima koji su spremni prijeći s riječi na djela. Niti birači nisu budale. Došlo je vrijeme u kojem se stvari mogu mijenjati, tražimo samo mrvu onoga što oni obećavaju’, poručio je Petrov u Splitu.

‘Nakon izbora dobit će priliku da od konstituiranja Sabora u 30 dana donesu male mjere u odnosu na ono što Hrvatska treba, ali velike u odnosu na ono što HDZ i SDP nisu radili. To je možda jedna dvadesetina onoga što su spremni napraviti. Moći će u Saboru izglasati nekoliko zakona prije nego što se formira Vlada. Ne ‘šljivimo’ riječi, samo djela’, rekao je Božo Petrov.

Ovo su uvjeti Zoranu Milanoviću i Andreju Plenkoviću koje je iznio Petrov:

1. Demokratizacija hrvatskog političkog i izbornog sustava. Postojat će mogućnost da 3 kandidata s izbornih listi idu preferencijalnim glasom u Sabor. Osobe koje su počinile teška kaznena djela ne mogu biti kandidirane na izborne liste od stranaka.

2. Promjene u financiranju političkog sustava. Izmjene zakona o financiranju stranaka te smanjivanje beneficija saborskih zastupnika i honoriranje njihovog rada na temelju toga koliko dolaze na posao.

3. Proglašenje isključivo gospodarskog pojasa. 

‘Hrvatska ima pravo ukinuti ZERP, to je zaštita nacionalnih interesa’, kazao je Petrov.

4. Izmjena Ovršnog zakona.

5. Izmjena Zakona o HRT-u i pristojba od maksimalno 65 kuna.

6. Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi.

See also  Odvjetnici Prodanović i Sloković Bandiću otkazali punomoć za aferu "štandovi"

‘Smatramo da se s 20 posto, koliko danas postoji mogućnost da se iz sveukupnih prihoda lokalnih i regionalnih uprava izdvaja za plaće, može bez problema smanjiti na 15 posto. Time će se smanjiti broj ljudi koje su stranke uhljebile na mjesta za koja nisu potrebna u lokalnim samoupravama’, rekao je Petrov.

7. Ukidanje poreza na tvrtku, na mala i srednja poduzeća.

‘Moramo pokazati da se izađe u susret poduzetnicima, da mogu jednostavnije ulagati’, kazao je Petrov.

‘Ne znamo kome je gore – nama ili njima’

‘Sve što smo naveli može se napraviti u roku od 30 dana od konstituiranja Sabora. Meni je dosta velikih riječi i ispraznih obećanja. E sad će trebati lupnuti petama i napraviti nešto za Hrvatsku’, poručio je Petrov.

Kazao je da će nakon izbora dati u pregovorima mogućnost i SDP-u i HDZ-u da iskažu interes.

‘U 30 dana nakon izbora moći će pokazati da su uistinu spremni mijenjati Hrvatski. To je sve u okviru zakonskih rokova formiranja Vlade’, istaknuo je Petrov.

Božo Petrov je kazao kako Most prema anketama prolazi u svim izbornim jedinicama i osvaja najmanje 15 mandata te da mu je sada jasno da su dragi i SDP-u i HDZ-u.

‘Al ne znamo kome je gore – nama jer znamo kakvi su, a s druge strane i njima je teško jer znaju da nećemo sklapati kompromise i igrati njihove nepoštene igre’, poručio je Petrov.

Na pitanje o financijskom izvješću za parlamentarne izbore, kazao je da su za 11 izbornih jedinica potrošili dva milijuna kuna te da niti na ovim izborima ne prihvaćaju donacije. dnevnik.hr

mala retrospektiva

Predsjednik Zoran Milanović u društvu supruge posjetio izložbu Kopač

U utorak, 1. veljače 2022.,  predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović pos...
01st Feb 2022

Bernardić: Tomašević misli odraditi mandat po principu drži vodu dok majstori odu

Predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić o CGO u Resniku i prij...
28th Jan 2024