Najava predavanja “Vizije genija” Marijane Bockovac Drožđek povdom 500. godišnjice smrti Hyeronimusa Boscha u Muzeju Mimara

Pozivnica predavanje Bosch

Pozivnica predavanje Bosch

Muzej Mimara uključio se u obilježavanje 500. godišnjice smrti Hyeronimusa Boscha pripremivši svojoj publici i zainteresiranim posjetiteljima sadržajno predavanje o ovom znamenitom umjetniku. Pri čemu ih ovim putem poziva nek dođu na predavanje Vizije genija Marijane Bockovac Drožđek koje će se održati u petak, 9. rujna 2016. u 11. sati u Muzeju Mimarau Zagrebu

Povodom 500. godišnjice smrti velikana slikarske umjetnosti slikara Hyeronimusa Boscha jednog od najznačajnijih likovnih umjetnika uopće, tijekom ove jubilarne godine održavaju se diljem svijeta prisjećanja na ovog svojedobno veličajnog umjetnika. Naročito je petstota godišnjica smrti slikara Hyeronimusa Boscha (1450. – 1516.) dostojanstveno obilježena velikom izložbom Vizije genija u ‘s-Hertogenboschu u Nizozemskoj. U gradu u kojemu je Bosch rođen, u kojemu je živio i djelovao, posjetitelji su na izvrsno predstavljenoj i postavljenoj izložbi zaista mogli beskrajno uživati i vidjeti mnogobrojne umjetnikove slike i grafike koje se danas nalaze u izložbenim postavima najpoznatijih muzeja diljem svijeta.

U obilježavanje ovog iznimnog umjetničkog jubileja uključio se eto i hrvatski Muzej Mimara, koji u svojoj zbirci ima dva djela koja se povezuju s umjetničkim krugom Hyeronimusa Boscha. Stoga će na sebi svojstven način sa svojom publikom obilježiti petstotu godišnjicu smrti ovog znamenitog umjetnika.

Povjesničarica umjetnosti Marijana Bockovac Drožđek koja živi u s’-Hertogenboschu, održat će predavanje u kojemu će se osvrnuti na nastanak izložbe Vizije genija, ali i na njezino organiziranje pritom će dotaknut različite aspekte koji su vrlo bitni za istraživanje slikarova života i njegova umjetničkog djela.