Skip to content

IZBORI 2016 Narodna koalicija u Zagrebu predstavila floskule za “Siguran smjer za kulturu”

Novi plan 21 – Narodna koalicija za cilj ima kulturu vratiti narodu jer je ona javno dobro i mora pripadati svima, poručili su u utorak iz te koalicije na predstavljanju programa “Siguran smjer za kulturu” na platou ispred Muzeja za suvremenu umjetnost te istaknuli da je bit kulture poštivanje različitosti i prava na slobodu

culture 12“Kultura je sloboda, pravo na različitost, rizik, avantura, moreplovstvo, to je potraga za onim što nemaš jasno definirano u sebi”, rekao je prvi čovjek Narodne koalicije i predsjednik SDP-a Zoran Milanović pred oko stotinjak simpatizera.

O programu je govorio član Glavnog odbora SDP-a Bojan Glavašević, a iskustva Rijeke koja je izabrana za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, govorio je gradonačelnik Vojko Obersnel.

Glavašević: Ministarstvo kulture treba osigurati sustav za slobodu umjetničkog rada

Upravo je projekt prijestolnice kulture “Rijeka – luka različitosti” jedan od četiri stupa na kojima počiva program za kulturu Narodne koalicije, a uz njega to su još i odmak politike od kulture, vraćanje umjetnosti u središte interesa Ministarstva kulture te društvena dimenzija kulture.

Glavašević tako ističe da će Narodna koalicija, ako dođe na vlast, osigurati autonomiju rada kulturnih vijeća, demokratizirati upravljanje kulturnim i medijskim institucijama, a HRT kao javni medij učiniti neovisnim od politike i stranačkih interesa. “O ravnatelju HRT-a neće se trgovati utjecajem na tajnim sastancima”, kazao je.

Ističe i da zadaća Ministarstva kulture nije da bude arbitar onoga što u umjetnosti valja ili ne, već da osigura postojanje sustava koji podržava slobodu umjetničkog rada. Proračun Ministarstva, najavljuje, bit će podignut na razinu od jedan posto državnog proračuna, što je povećanje od 66 posto u odnosu na sadašnje stanje.

U sklopu trećeg stupa programa najavljuje stvaranje društveno kulturnih centara, odnosno decentralizaciju kulturnih programa kako bi bili široko dostupni, i to uz pomoć sredstava iz EU fondova.

“Vratit ćemo povjerenstvo za neprofitne medije i osnažiti njegovu ulogu, osobito na području medijske kulture i obrazovanja jer sloboda govora nije sloboda govora mrženje”, dodaje Glavašević.

See also  NU2 - Željko Komšić: Sve u BiH radimo prema neustavnom Ustavu

Obersnel: Kultura nije ni lijeva ni desna

Riječki gradonačelnik Obersnel kritički se osvrnuo na rad tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića kazavši da se Rijekom “ministar na odlasku podmuklo obračunava nesvjestan da kultura nije ni lijeva ni desna, da kultura može imati samo dvije odrednice – hrabrost i beskompromisnost”.

“Titulu prijestolnice kulture dobili smo zahvaljujući kontinuitetu, zahvaljujući isticanju kulturnog bogatstva, raznolikosti grada i županije, ali i cijele Hrvatske, iz čega smo mogli jasno poručiti da smo spremni čuvati i promicati raznolikosti kultura u Europi, jačati osjećaj pripadnosti naših građana zajedničkom kulturnom prostoru Europe i na taj način dugoročno se razvijati”, naglasio je.

Obersnel ističe da se u toj “luci različitosti sastaju svi, u dijalogu”. “I zato nas ministar na odlasku Hasanbegović nikada zapravo nije podnosio, jer on je dio nečeg posve suprotnog. On je sastavno tkivo mađarsko-poljsko-austrijsko-hrvatskog straha, fobije od koje će cijela Europa poplavit ako ne pronađe snage da upije i probavi sva svoja bogatstva i različitosti, svu svoju otvorenost i na tim poljima iscrta smjer svoje budućnosti”, poručio je.

Istaknuo je da se u Rijeci za kulturu izdvaja 11 do 15 posto gradskog proračuna, kao i da se gradska vlast ne miješa u kulturnu politiku odnosno upravljanje kulturnim ustanovama. Kultura je javno dobro koje mora pripadati svima, a trebaju joj stabilna sredstva, stabilna sloboda i dugoročno planiranje, poručuje.

Milanović: Novac za fontane trebalo utrošiti za promociju Zagreba kao prijestolnice kulture

Čelnik SDP-a Milanović u svom je govoru poručio i da je hrvatska ljevica danas u zapadnoj Europi, dok hrvatska desnica “ide tragovima boljševizma, netolerancije, nerazumijevanja”, a izrazio je i žaljenje što i njegov grad, Zagreb, koji je glavni grad Hrvatske, nije europska prijestolnica kulture.

“Možda je novac za fontane trebao biti uložen u promociju Zagreba kao grada europske kulture”, kazao je.

(Hina)

mala retrospektiva
Vidović Krišto: Plaće bi trebale biti minimalno dvostruko veće
Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, predsjednica stranke Odlučnost i p...24th Jun 2023
Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak ostaje članica Vlade RH
Ministrica Nataša Tramišak dobila bezrezervnu podršku stranačkih kolega Osječko...22nd Apr 2022
<