IZBORI 2016. HSS: nužno poduzeti mjere za revitaliziranje poljoprivrede

rye 1535758

Potpredsjednica HSS-a Ana Marija Petin izjavila je u petak u Osijeku da je nužno revitalizirati poljoprivrednu proizvodnju kako bi se zaustavili postojeći negativni trendovi, prvenstveno iseljavanje iz ruralnih prostora, te da treba donijeti novi zakon o OPG-ima

Nakon sastanka s predsjednikom Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Matom Brlošićem Petin je kazala da se Narodna koalicija u svome programu za poljoprivredu i ruralni razvoj fokusira na opstanak i razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG). Najavila je donošenje novog zakona o OPG-ima, gdje će se jasno definirati sva prava i obveze OPG-a, i novog zakona o poljoprivrednom zemljištu, gdje će se prioritet pri kupnji i zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta dati upravo domicilnim OPG-ima.

Promjenit će se program ruralnog razvoja kako bi bio prihvatiljiviji OPG-ima, jer iz toga programa mogu dobiti sredstva potrebna za daljnje investicije i povećanje proizvodnje, dodala je Petin.

Istaknula je da će se HSS, u cilju povećanja konkurentnosti domaćih proizvoda, zauzimati za smanjivanje PDV-a na hranu i repromaterijal, jer drži da će se tako potaknuti potrošnja domaćih proizvoda, što će dugoročno rezultirati povećanjem proizvodnje i novim zapošljavanjem u ruralnom prostoru.

Hrvatska poljoprivredna komora poziva birače da pročitaju programe stranaka

HSS i Narodna koalicija smatraju da će važnu ulogu u tome imati HPK, koja mora imati status koji imaju ostale komore u Hrvatskoj, kako bi bila značajan suradnik Ministarstvu poljoprivrede, poručila je Petin.

Brlošić je izjavio kako su dobili obećanja da će HPK dobiti status kao i ostale komore u Hrvatskoj, kako bi mogla zastupati interese poljoprivrednika.

Dodao je kako podupire donošenje novog zakona o OPG-ima, u kojem bi se zakonski riješio status Hrvatske poljoprivredne komore te mjere koje će povećati proizvodnju i omogućiti da poljoprivrednici ne napuštaju ova područja.

S obzirom da je čelnik udruge Nezavisni hrvatski seljaci (NHS) Mato Mlinarić jučer pozvao birače da u 4. izbornoj jedinici podupru koalicijsku listu Milana Bandića, na upit hoće li HPK također pozvati birače da podrže neku od lista, Brlošić je birače zamolio da pročitaju programe koje stranke predstavljaju, te čuju i stajališta HPK, ali da će birači odlučiti kome će dati glas.

(Hina)