Procurila strategija njemačke civilne zaštite: pripremite zalihe hrane, pića, lijekova i goriva – trebat će

vlcsnap 2016 08 23 20h52m45s29

U Njemačkoj je u javnost procurila strategija civilne zaštite u slučaju izvanrednih situacija, a odmah je izazvala brojne reakcije

vlcsnap 2016 08 23 20h52m45s29Vlada je preporučila građanima da stvaraju zalihe namirnica u slučaju katastrofe ili oružanog napada, dok opozicija smatra kako vlast takvim pozivima ne bi smjela širiti paniku među građanima.

U dokumentu na 69 stranica građanima se sugerira da osiguraju osnovne zalihe hrane za 10 dana, lijekova za jedan tjedan, 14 litara vode za piće po osobi te goriva za tri mjeseca.

Stratezi su ipak procijenili da konvencionalni napad nije vjerojatan, ali ni posve isključen. S obzirom na to da se sugeriraju zalihe za 10 dana, očigledno je da njemačka vlada računa kako bi joj, u slučaju napada, toliko vremena trebalo za ovladavanje situacijom.

Od svega će, čini se, najviše profitirati tvrke koje prodaju skupu opremu za preživljavanje u uvjetima rata. Opozicija ne vidi realnu prijetnju te optužuje vlast da se poigrava s građanima i nepotrebno unosi nervozu.

Berlin razmatra i povratak regrutacije za civilnu zaštitu, pa čak i vraćanje vojnog roka. Reakcije građana na mogućnost života u podrumu su podijeljene, od ironičnih šala na internetu s porukom “Kraj je blizu”, pa do pitanja: “Znaju li oni što rade?” ili „Znaju li oni nešto što mi ne znamo?”. HRT

tin cans 622683 960 720