Skip to content

IZBORI 2016 Rijeka: ‘MOSTovke’ upozoravaju na podzastupljenost žena na listama

Dijelove Mostovog predizbornog programa u ponedjeljak je u Rijeci predstavljalo šest ‘mostovki’, a jedna od njih, Ines Strenja Linić, poručila je kako njezina stranka na taj način želi upozoriti na važnost snažnijeg sudjelovanja žena u politici jer su, ističe, žene na izbornim listama podzastupljene te se moraju puno više od muškaraca truditi da na njih dospiju

P H20160822000285Osvrćući se na dio Mostovog programa koji se odnosi na zdravstvo Strenja Linić je rekla kako se zalažu za javno zdravstvo dostupno svima. “Osnovni zadaci su financijska stabilizacija hrvatskog zdravstvenog sustava, zaustavljanje odlaska zdravstvenog kadra u inozemstvo, nastavak reforme primarne zdravstvene zaštite te bolničkog sustava uz kategorizaciju i spajanje bolnica u cilju racionalizacije”, rekla je Strenja Linić. Potreban je, kaže, opći konsenzus o tome koji su ključni strateški projekti u zdravstvu, a ne da se oni mijenjanju s promjenama vlada.

Dubravka Jurlina Alibegović je, govoreći o reformi javne uprave, istaknula kako je nužno uspostaviti efikasnu, brzu i jeftinu uslugu javne uprave. “Potrebno je smanjiti preklapanja nadležnosti državne, regionalne i lokalne razine, a kao mjere u reformi Most nudi racionalizaciju cijelog sustava javne uprave, smanjenje broja državnih agencija, racionalizaciju središnjih tijela uprave uz reformu regionalne i lokalne samouprave”, poručila je.

U gospodarskom programu Mosta važni elementi su porezno rasterećenje, poticanje potrošnje i izvoza, povećanje ulaganja u obrazovanje i istraživanja, kazala je Tea Golja. Most predlaže utemeljenje ekonomskog savjeta kao nezavisnog tijela koje bi pomagalo vladi i premijeru te izradu makroekonomskog modela razvoja.

O radnom zakonodavstvu govorila je Petra Mandić, elemente sustava regionalnog razvoja i privlačenja europskih fondova izložila je Sonja Bošnjak, a o važnosti razvoja poduzetničkih centara i njihova umrežavanja govorila je Ivana Ninčević Lesandrić.

(Hina)