Skip to content

IZBORI 2016. Plenković pozvao Srbiju da smiri tenizije i ne provocira

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković pozvao je u nedjelju Srbiju da smiri tenzije i da ne radi provokacije, naglasivši da HDZ-ova vlada neće dopustiti da Srbija ima zakon kojim njeno tužiteljstvo i sudovi mogu goniti hrvatske državljene za kaznena djela počinjena na hrvatskom teritoriju protiv hrvatskih državljana

island of rab 1522442 960 720Plenković je to rekao novinarima komentirajući slučaj Zdravka Hlobika, koji je bio uhićen na graničnom prijelazu jer su ga srbijanske vlasti zamijenile za njegovog imenjaka i hrvatskog branitelja kojeg terete za terorizam tijekom Domovinskog rata. Novinare je zanimalo i kako će se HDZ, dođe li na vlast postaviti prema tom pitanju.

“Vlada HDZ-a koju ću ja predvoditi postavit će se vrlo principijelno i vrlo čvrsto. Već sam kao zastupnik u EU parlamentu pokrenuo inicijativu prije više od dvije godine da Srbija izmijeni sporni zakon, da bude transparentna u komunikaciji optužnica, koje su, što je nevjerojatno, zaostale iz vremena vojnog tužiteljstva bivše JNA. To je za Hrvatsku kao članicu EU nedopustivo,” rekao je Plenković, koji je u nedjelju posjetio Trsat i tamošnje svetište, a potom u blizini Tunela Učka sudjelovao na predstavljanju kandidata HDZ-a u 8. izbornoj jedinici.

Naglasio je da će Hrvatska zadržati svoju poziciju kao zemlja koja je dugo radila na tome da postane članica EU i NATO-a.

“Srbija ako kani ići u tom smjeru, mora pokazati poštovanje prema Hrvatskoj, izbjegavati provokacije, izbjegavati kreiranje tenzija u međusobnim odnosima. Mislim da imamo puno mehanizama na raspolaganju da zaštitimo naše nacionalne interese, sigurnost naših državljana. HDZ-ova vlada neće dopustiti da Srbija ima zakon kojim njeni državni organi, njeno odvjetništvo, tužiteljstvo, sudovi mogu goniti hrvatske državljene za kaznena djela počinjena na hrvatskom teritoriju protiv hrvatskih državljana”, rekao je Plenković.

Ustvrdio je da se tu ne radi o univerzalnoj jurisdikciji. “Ovo je hibridna regionalna jurisdikcija nepoznata u komparativnom međunarodnom pravu gdje je prepisan katalog mjera iz statuta Haškog suda i mi to nećemo dopustiti”, kazao je.

Plenković je pozivao Srbiju da smiri tenzije, da ne radi provokacije. Hrvatska je članica EU i NATO-a i ima bitno snažniji i bitno kvalitetniji međunarodni položaj. Naša je Vlada, za razliku od SDP-ove, koja nije napravila ništa u pregovaračkom procesu, uvrstila niz kriterija u poglavlje 23, premda se ovo pitanje može odnositi i na poglavlje 24, zbog europskog uhidbenog naloga i na poglavlje 31, koje se odnosi na vanjsku sigurnosnu i obrambenu politiku”, rekao je Plenković.

(Hina)