Skip to content

IZBORI 2016. Plenković: Istra i Primorsko-goranska županija jednako su nam važni kao i drugi dijelovi Hrvatske

Izborni program i kandidati HDZ-a za 8. izbornu jedinicu, koja obuhvaća Istarsku i zapadni dio Primorsko-goranske županije, predstavljeni su u nedjelju kod istarske strane tunela Učka pri čemu je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković istaknuo da su na tom području ključni projekti nizinska pruga, istarski ipsilon i razvoj riječke luke

croatia 1083730 960 720

Osim razvijanja tih projekata prometne infrastrukture na kojima se intenzivno radi, Plenković kaže da je važno nastaviti ulagati u turističke kapacitete, kako bi se sezona produljila i predstavili autohtoni proizvodi i tradicija.

Osmoj izbornoj jedinici, kazao je Plenković, posvetilo se puno pozornosti i u njoj su kandidirani ljudi koji su se dokazali na lokalnoj razini i u profesionalnim karijerama. Na listi se nalazi sedam liječnika, što govori o važnosti resora zdravstva za HDZ, kazao je Plenković, dodavši da će njihov rad biti doprinos politici HDZ-a, te održivom zdravstvenom, socijalnom i mirovinskom sustavu.

Na trećem mjestu nalazi se riječki liječnik Zlatko Tomašić, kojega je predložila županijska Zajednica branitelja, napomenuo je Plenković, kazavši da je to važan signal kako bi podsjetili da su Istarska i Primorsko-goranska županija dale veliki doprinos u Domovinskom ratu. Učinit ću maksimalan napor da naš rezultat ovdje bude izrazito kvalitetan i bolji nego do sada, naglasio je.

Drugi na listi, tehnički ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković poručio je da se s programom HDZ-a mogu ostvariti svi veliki projekti na tom području, od kojih je među najvažnijima završetak istarskog ipsilona. Vlada Zorana Milanovića je prema Butkovićevim riječima zaustavila taj projekt ali su ga oni tijekom šest mjeseci aktulne vlade uspjeli vratiti u život.

Bivšu vlada, naveo je, odustala je i od nastavka autoceste od Križišća do Žute Lokve, a on je naložio da se ta dionica projektira jer smatra da postoji način da se taj projekt završi.

Drugi na listi, predsjednik HDZ-a Istarske županije Jurica Šiljeg rekeo je da će se zalagati za veću decentralizaciju državnih sredstava. “Kategorički odbijamo odluku komisije koja će donijeti odluku u vezi Savudrijske vale, jer ta komisija, zbog svega što se događalo, nije vjerodostojna”, naglasio je.

See also  Licemjer - ako ne znate pravo značenje sjetite se naših vodećh političara

Treći na listi, predsjednik Zajednice udruga Domovinskog rata PGŽ i predsjednik Zajednice branitelja županijskog HDZ-a Zlatko Tomašić rekao je da će mu kao liječniku i dragovoljcu Domovinskog rata u prvom redu interesa biti branitelji, stradalnici Domovinskog rata, obrazovanje, znanost i sport, a posebno obitelj, djeca i socijalno najugroženiji.

Ocijenio je da je Domovinski rat temelj suvremene Hrvatske te da je upravo ljubav prema domovini i obitelji, a ne mržnja prema neprijatelju, zaslužna za njenu obranu. Smatra da je potreban jedinstveni Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji i da posebnu i trajnu brigu treba voditi o djeci poginulih hrvatskih branitelja.

Zalaže se za dostupnost i jednakost zdravstvene zaštite za sve građane te za konačnu izgradnju nove riječke bolnice.

Četrnaesti na listi, tehnički ministar turizma Anton Kliman rekao je da je ponosan što je u prošlih šest mjeseci pokrenuto nekoliko projekata, poput uvođenja cro-kartice te što je zgotovljen Zakon o turističkom zemljištu, koji će omogućiti novi val ulaganja. Smatra da je potrebno promijeniti i Zakon o turističkim zajednicama.

Ovogodišnja sezona, kazao je Kliman, jedna je od najboljih od osnivanja države i brojke su rekordne. Srpanj je bio bolji u noćenjima, kolovoz već sada ima 20 milijuna noćenja i do kraja mjeseca očekujemo premašiti lanjski kolovoz za 2 do 2,5 milijuna noćenja. Imati ćemo i najbolji financijski rezultat u povijesti države od preko osam milijarda eura, naglasio je.

(Hina)