Skip to content

IZBORI 2016. Koalicija Živog zida od Ureda za reviziju traži nalaze o financiranju stranaka

Koalicija koju čine: Živi zid, Franak, Akcija mladih i Promijenimo Hrvatsku zatražila je u petak od Državnog ureda za reviziju da u roku od sedam dana pokaže javnosti nalaze koje posjeduje, a koji se odnose na izvore financiranja svih političkih stranaka

“Tražimo da se precizno navede koje su tvrtke, u kojim iznosima i uz koje kamate financirale političke stranke te jesu li zajmovi vraćeni na vrijeme”, rekli su predstavnici ‘Jedine opcije’ na konferenciji za novinare koju su danas organizirali ispred sjedišta Ureda u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić rekao je kako Ured za državnu reviziju kvalitetno obavlja svoje zadatke te da je uvjeren da će podatke što prije prezentirati javnosti budući da je u predizborno vrijeme važno javnost upoznati kako se financiraju stranke, kako bi građani mogli što bolje ocijeniti njihov kredibilitet.

“Naime, jedna tvrtka koja je u gubicima, a koja se iz proračuna financira u stotinama milijuna kuna, odobrila je zajam jednoj stranci. Riječ je o novcu poreznih obveznika koji završava na računu političkih stranaka, moguće je i o pranju novca, nepotizmu i drugim nepravilnostima. Takvi aranžmani otvaraju niz pitanja i sumnje u transparentnost te mogu biti pogodan izvor korupcije”, rekao je Sinčić aludirajući na nalaze revizije objavljene početkom ljeta po kojima je nekoliko tvrtki, među kojima je i PPD, pozajmljivalo novac HDZ-u.

Ivan Lovrinović, čelnik stranke Promijenimo Hrvatsku, dodao je kako se u Saboru u proteklih šest mjeseci uvjerio da Državni ured za reviziju radi dobar posao, da su u svojim nalazima više puta ukazivali na kriminal, no, dodao je, postavlja se pitanje gdje takvi nalazi završavaju.

”Završavaju u DORH-u, a tu sve staje. Želimo ubuduće znati kako su posljedice takvih radnji, jer nikada nismo dobili informacije o tome što je poduzeto na osnovu nalaza Revizije. Koji je smisao Ureda za reviziju, ako se ništa ne poduzima nakon što oni obave svoj posao? Pomoći ćemo Uredu da se dodatno ekipira da još bolje rade svoj posao, ali očekujemo da u roku od sedam dana dobijemo njihov nalaz”, rekao je Lovrinović.

Goran Aleksić, iz udruge Franak, naglasio je da se ovdje radi o problemu transparentnosti te da je udruga Franak imala puno problema s transparentnosti
Ministarstva financija i drugih institucija, a pogotovo s Hrvatskog narodnom bankom.

”Zato je nužno što prije izmijeniti Zakon o HNB-u da bi se uveo nadzor i u tu instituciju koja posluje netransparentno i s kojom imamo puno problema”, rekao je je Aleksić.

Sinčić je najavio da će uskoro posjetiti i DORH, koji je sušta suprotnost Državnom uredu za reviziju, jer ne istražuje nezakonitosti na koje upozorava Državna revizija.

Matija Matić, član Živog zida, potom je Državnom uredu predao pismeni zahtjev koalicije Živog zida, Franka, Akcije mladih i Promijenimo Hrvatsku, priopćila je ta koalicija. (Hina)

the last shirt 1