Knin je ukrašen zastavicama i gotovo da nema balkona s kojeg se ne vijori hrvatski stijeg

šib2

šib2

Proslava 21. obljetnice Oluje u Kninu za brojne posjetitelje počela je i prije protokolarnog dijela. Kninski su štekati puni od ranog jutra, brojne su obitelji doputovale u Zvonimirov grad iz svih dijelova Hrvatske, a na prilazima Kninu česte su i grupe posjetitelja koji organizirano dolaze proslaviti svečanost obilježavanja Oluje

Iako su Kninjani odavno na nogama, orkestar oružanih snaga RH kroz centar grada prolazi svirajući budnicu.

Gradom vlada svečana atmosfera, ulice su ukrašene zastavicama i gotovo da nema balkona kojeg se ne vijori hrvatski stijeg.

U samom centru grada gužva se stvara i oko štandova na kojima prodaju kape, majice i nakit s motiva hrvatske trobojnice, i za razliku od prethodnih godina zasad nema vidljivo izloženih ustaških simbola.

Za održavanje reda brine policija koja preusmjerava promet, a vojnici u punoj spremi gotovo su na svakom uglu.

Na središnjem kninskom trgu susreli smo ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislava Tolušića koji kaže da Knin posjećuje i više od jednog puta godišnje.

-Imam i prijatelja koji nisu iselili iz Knina, ne biste vjerovali. Ne čini mi se da je cijeli Knin iseljen, iako ima negativnih stvari, dosta je i pozitivnih. Knin je jedan od pet hrvatskih gradova koji je dobio 25 milijuna eura iz europske blagajne, a već do kraja godine 190 milijuna kuna dolazi u Knin za obnovu praktički cijele gradske infrastrukture. Bez obzira što je Knin mali grad i jedan od siromašnijih u Hrvatskoj, definitivno zna što radi i to će uskoro i vidjeti kroz uređenje tvrđave i centra – kazao je ministar.

U Kninu smo vidjeli i ratnog zapovjednika Damira Krstičevića, tamo je Josipa Rimac, Milijan Brkić iz HDZ-a, stigao je i Andrej Plenković.

Visoki državni dužnosnici još uvijek pristižu u Knin.

Podsjetimo, na kninskoj tvrđavi u 9.43 sati hrvatski vojnici svečano će uz zvuke Lijepe naše i prelet MIG-ova podići devetmetarski stijeg, a tvrđavu će nadlijetati i akrobatska trupa hrvatskog vojnog zrakoplovstva Krila Oluje.

Vijenci se za poginule hrvatske branitelje polažu na središnjem kninskom trgu, nakon čega će se javnosti obratiti predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i predstavnik branitelja, bivši specijalac Ivica Glavota.

Poznat je po vatrenim govorima, a najavio je da će uputiti jasnu poruka Milanoviću, Plenkoviću, Karamarku i sličnima. ‘Nisu dobro vodili narod, zbog čega smo sada u velikim problemima, i to ću jasno reći’, najavio je. sibenik.in