Vjera, depresija i njegovanje zahvalnosti Bogu i ljudima

photo Andrew Alexander

Depresija. Depresivan smo narod. Ništa nam ne valja, ni u čemu ne pronalazimo sreću i zadovoljstvo. Nemamo potpore – ili barem tako mislimo – u obitelji, u onima koji bi nas trebali voljeti i nositi; u prijateljima, s kojima bismo trebali dijeliti i dobro i zlo; na radnome mjestu, jer ni tamo nas nitko na shvaća niti prihvaća

photo Andrew Alexander

Okolina nas truje, mediji nas truju, politika nas truje, sami sebe trujemo i živimo u stotinama paralelnih svjetova. I premda se sve više povlačimo u sebe i zapravo skrivamo, najčešće živimo s mobitelima i na mobitelima i u virtualnosti, u stalnom kontaktu s drugima kako ne bismo – ni na trenutak – ostali sami sa sobom, razmislili i učinili korak naprijed, tj. korak dublje u svoju nutrinu, preispitali se, stali pred Boga i stupili s njim u razgovor, pronašli odgovor je li ovaj život vrijedan življenja u sabranosti i molitvi. Kažu da je depresija bolest s tisuću lica, a meni se čini da svaki dan oko sebe, a i u sebi, vidim barem jedno od njih.

Što možemo učiniti i mogu li nam vjera i molitva u ovakvome svijetu u kojemu i sami sve više »propadamo« pružiti barem neku utjehu, pokazati put, osvijetliti stazu?

Čitatelj

»Depresija je uistinu slabašna riječ za tako tešku bolest«, zapisao je William Styron, a prenio redoviti profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dr. Mijo Jakovljević u zborniku radova »Vjera, psihologija i zdravlje«, ističući da je »depresija stara koliko i čovječanstvo i malo tko da nije osjetio, barem na kratko, njezin neugodan i zlokoban dodir«. »Srećom, za mnoge je to samo prolazni i kratkotrajni susret«, pa se nadamo da je i kod Vas i kod velike većine naših čitatelja upravo riječ o tome, jer svaki čovjek u svom životu doživi nešto neugodno, zapadne u »mračni tunel« (pa i svetci su imali to iskustvo!), osjeti da nešto ili »sve ide ukrivo«, da se više ne može ovako i da je nužno nešto mijenjati – i u sebi i u društvu.

Međutim, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije koje iznosi dr. Jakovljević, depresija će do 2020. godine postati drugi svjetski zdravstveni problem, a ona je u načelu – premda je blagu depresiju barem jednom u životu doživjelo više od polovice čovječanstva – »vrlo ozbiljna bolest, mnogo više od prolaznog neraspoloženja, pravi pakao u duši i tijelu«. »Među pučanstvom je mnogo zabluda, mitova i neznanja o depresiji, a mnogi uopće i ne znaju da je depresija bolest pa i ne traže pomoć.«

Cijeli članak možete pročitati u on-line izdanju Glasa Koncila