Skip to content

EK vijesti 2. kolovoza 2016.

Predsjednik Juncker savjetuje se s Europskim parlamentom o izboru Sir Juliana Kinga za povjerenika sigurnosne unije

European Commission 1

Predsjednik Juncker razgovarao je 11. srpnja sa Sir Julianom Kingom, kandidatom za povjerenika iz Ujedinjene Kraljevine koji će zamijeniti bivšeg povjerenika lorda Hilla. Na osnovu tog razgovora predsjednik Juncker danas je izrazio namjeru da Sir Julianu Kingu povjeri portfelj sigurnosne unije. Povjerenik za sigurnosnu uniju podupirat će provedbu europskog programa sigurnosti kojeg je Europska komisija donijela 28. travnja 2015. Pridonosit će operativno uspostavljanju učinkovite sigurnosne unije, u skladu s potrebama Komisije kako je najavljeno u  Komunikaciji od 20. travnja 2016. o provedbi europskog programa sigurnosti. PredsjednikJuncker pritom je danas Sir Julianu Kingu poslao mandatno pismo u kojem navodi najbitnije zadatke i odgovornosti koji ga očekuju na dužnosti povjerenika sigurnosne unije. Na internetu dostupno je čitavo priopćenje za tisak (sa životopisom Sir Juliana Kinga).

Volonteri za humanitarnu pomoć EU-a: građani EU-a dobivaju prvu priliku za volontiranje na područjima pogođenima katastrofama

Otvorene su prijave za prva slobodna mjesta u okviru inicijative Europske unijeVolonteri za humanitarnu pomoć EU-a, a njihov će se broj povećavati tijekom ljeta. Nakon temeljitog oosposobljavanja prvi volonteri rasporedit će se krajem 2016. u pogođenim područjima širom svijeta. U okviru inicijative namijenjene građanima EU-a predviđene su različite mogućnosti za starije i mlađe volontere (od 18 godina). Traže se građani s raznovrsnim kvalifikacijama i vještinama u strukama kao što su političke znanosti, inženjerstvo, ekonomija, društvene znanosti, računovodstvo i izobrazba. Volonteri ne će djelovati u kriznim situacijama, ali zato će surađivati s lokalnim zajednicama na praktičnoj provedbi humanitarnih projekata. Više informacija o inicijativi Volonteri za humanitarnu pomoć EU-adostupno je  ovdje kao i infografika.