Skip to content

Novigradsko kulturno lito 2016.

Projekcija filma Luke Klapana

Pridraga ratna sjećanja

U petak navečer, u kripti pridraške crkve tražila se stolica više. Naime, u sklopu manifestacije Novigradsko kulturno lito 2016. upriličena je projekcija dokumentarnog filma Luke Klapana Pridraga: ratna sjećanja

Brojni mještani i turisti koji su dupkom ispunili taj jedinstveni prostor pridraške crkve Gospe od Ružarija gledali su i materijal snimljen odmah po završetku vojno redarstvene akcije Oluja

Riječ je o S-VHS snimci do temelja spaljene i porušene Pridrage što se u loopu vrtjela prije same projekcije dokumentarca. Projekciji filma nazočila je i Ljubica Krcić predsjednica Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije koja je u pozdravnom govoru između ostalog istaknula kako je od velike važnosti da se snimaju ovakvi filmovi naročito zbog mlađe populacije jer generacije koje su rođene nakon Domovinskog rata znaju sve manje i manje o borbi Hrvata za nezavisnost, a ovakvi će im filmovi produbiti znanja o ratu koji je okončan puno prije nego što su se rodili u slobodnoj Hrvatskoj. Ljubica Krcić u ime Udruge civilnih stradalnika neizmjerno zahvaljuje autoru Luki Klapanu što je snimio film Pridraga: ratna sjećanja, a također je s njim najavila zajedničku suradnju na sličnim projektima.

{youtube}oKVNw2U-LuE|500|400|0{/youtube}

Potom je prikazan film Pridraga: ratna sjećanja kojeg je Luka Klapan snimio u produkciji Udruge FFVAL. Film je to koji na posve drukčiji način govori o Domovinskom ratu, a u kojem svjedočanstva ponajprije iznose pridraške majke suočene s gubitkom svojih sinova koji su položili živote za domovinu (Luca Čulina Mirkova, Ana Zubčić, Antula Čulina) zatim ratni zarobljenik Stanko Čulina Medo te Luca Čulina ranjena u Domovinskom ratu.

Pridraga Kripta

Dodajmo na kraju i to kako su zbog pijeteta i da se ne zaboravi, a u susret godišnjici veličanstvene Oluje organizatori općina Novigrad i MO Pridraga ovo senzacionalno i hvale vrijedno događanje posvetili svim poginulim pridražanima u Domovinskom ratu.

 

mala retrospektiva
Objavljen Međunarodni program 69. Pule i započela online prodaja ulaznica
Na konferenciji za medije, održanoj u foajeu Kina Valli, umjetnički ravnatelj P...14th Jun 2022
PROJEKCIJOM DOKUMENTARCA “GRADEĆI BASTILJU” POČEO DA2 – ZAGREB DESIGN, ART & ARCHITECTURE FILM FESTI...
Festival koji je već četvrtu godinu zaredom platforma koja ujedinjuje umjetničk...27th Oct 2022