Skip to content

EK vijesti 26. srpnja 2016.

Jedinstveno tržište: Komisija započela savjetovanje o jedinstvenom digitalnom pristupniku

European Commission 1

Europska komisija 26. srpnja započela je javno savjetovanje o jedinstvenom digitalnom pristupniku, instrumentu koji će korisnicima na jednostavan i prihvatljiv način pružati pristup informacijama o svim e-postupcima i savjetodavnim službama diljem Europe. Građani i tvrtke koji se žele preseliti u drugu državu članicu EU-a, pa i kako bi poslovali s drugim državama članicama ili kupovali proizvode iz inozemstva učestalo su suočeni s nedostatkom informacija na internetu, ograničenom raspoloživošću pomoći pa i nemogućnošću prjekogranične upotrebe e-postupaka. Zbog tog se ne odlučuju seliti u druge države EU-a, ne kupovati i ne prodavati u drugim državama, čime se pak guši otvaranje radnih mjesta i gospodarski rast. U strategiji jedinstvenog tržišta i strategiji jedinstvenog digitalnog tržišta Komisija je najavila stvaranje jedinstvenog digitalnog pristupnika, alata koji će internetskim putem pružati sve potrebne informacije poduzetnicima i građanima koji se žele preseliti u drugu državu članicu EU-a ili poslovati u drugim državama EU-a. Povjerenica Elżbieta Bieńkowska, nadležna za unutarnje tržište, industriju i poduzetništvo, male i srednje velike tvrtke izjavila je: „Građani i tvrtke često nisu upoznati sa svojim pravima pa nailaze na poteškoće prilikom pristupanja relevantnim informacijama kad se žele preseliti u jednu drugu državu EU-a ili poslovati u drugim državama EU-a. Moramo stvoriti uvjete i alate koji će im omogućiti iskorištavanje prilika koje nudi jedinstveno tržište EU-a. Jedinstveni digitalni pristupnik jedan je takav alat, a građanima će ponuditi sve što im je potrebno za prjekogranično poslovanje, putovanje, život, studij ili rad u EU-u. Korisnike će na internetu voditi kroz čitav proces, od pristupa informacijama do dobivanja savjeta i pomoći u slučaju poteškoća. Ako želimo otvarati radna mjesta i izgraditi konkurentno gospodarstvo, moramo omogućiti iskorištavanje punog potencijala jedinstvenog tržišta.“ Savjetovanje o jedinstvenom digitalnom pristupniku dostupno je ovdje, a bit će otvoreno do 21. studenog 2016. Komisija o njemu traži mišljenja poduzetnika, građana, javnih uprava i ostalih dionika kojima bi usmjereno poboljašala razvoj tog alata u skladu s potrebama korisnika.

Protumonopolska politika: Komisija prihvatila Paramountove obveze o prjekograničnim pretplatničkim televizijskim uslugama

Europska komisija proglasila je obveze koje je ponudio Paramount pravno obvezujućima u okviru protumonopolskih pravila EU-a. Ponuđene obveze odnose se na zabrinutost Komisije glede određenih odredbi u ugovorima o licencijama za prikazivanje filmova putem pretplatničkih televizijskih usluga između tvrtke Paramount i Sky UK. Zbog tih odredbi Sky UK nije mogao potrošačima u EU-u izvan Ujedinjene Kraljevine i Irske dopustiti pristup filmovima putem satelita ili interneta. Na osnovu istih odredbi Paramount je morao zajamčiti da druge radiotelevizijske kuće svoje pretplatničke televizijske usluge ne će moći nuditi u Ujedinjenoj Kraljevini i Irskoj. Paramount se sad obvezao da ne će djelovati na osnovu odredbi iz vrjedećih ugovora niti kojojom radiotelevizijskom kućom u europskom gospodarskom prostoru (EGP), a  niti će ih provoditi. Obvezao se i da ne će uvoditi ili ponovno uvoditi takve odredbe u ugovore o licencijama za prikazivanje filmova putem pretplatničkih televizijskih usluga ni s kojom radiotelevizijskom kućom u EGP-u. Navedene obveze Paramount je ponudio nakon što je Komisija u srpnju 2015. poslala obavijest o utvrđenim činjenicama u kojima je iznijela svoje preliminarno stajalište da se određenim odredbama u ugovorima o licencijama za prikazivanje filmova putem pretplatničkih televizijskih usluga između tvrtki Paramount (i drugih studija) i Sky UK krše protumonopolska pravila EU-a. Objavljeno je i priopćenje za medije.

Optimized by Optimole