Ovoljetna izložba Mary Beal: portret žene postavljena u Muzeju Mimara

mary beal original slika

Izložba se održava od 15. srpnja do 5. listopada 2016. u Muzeju Mimara u Zagrebu

mary beal original slikaMary Beal: portret žene naziv je zanimljive fotografske izložbe koja se ovog ljeta održava u Muzeju Mimara u Zagrebu, na kojoj su predstavljeni portreti devet žena s hrvatske ovodobne scene koje slikovito svojim licom i gestom dočaravaju središnje izložbeno djelo barokni portret vojvotkinje Louise Renée de Penancoet de Kéroualle kojeg je autorica barokna slikarica Mary Beal

foto galerijaPogledajte 80 foto s otvorenja – POSAVEC

Fotografije s otvorenja izložbe snimio je ugledni hrvatski umjetnik fotograf Goran Vranić

Muzej Mimara ovom izložbom fotografskih portreta predstavlja jednu poznatu sliku iz svoje kolekcije koja je čuveni barokni portret vojvotkinje Louise Renée de Penancoet de Kéroualle kojeg je naslikala onodobna barokna slikarica Mary Beal. Pritom uz portret vojvotkinje na izložbi su postavljeni portreti 9 viđenijih žena uglavnom Zagrepčanki raznih profesija, koje je ovaj istaknuti hrvatski fotograf svojim fotoaparatom snimio baš za ovu izložbu kako bi ih iz subjektivnog razloga što bolje predstavo javnosti.

Ovoljetna Izložba Ivana Posavca u Mimari ujedno pokazuje njegov kulturski raspoznajan fotografski izričaj koji je autorski uvelike drugačiji od svih drugih, pa i u kojoj se mjeri majstorskim umjećem aktualno u ovodobnici snalažljivo izražava. Ovaj put kao vrstan umjetnik igrajući se portretiranim slikama žena koje prožimlje njegova domišljato izražajna subjektivna poetska estetika proizlazeći iz vještog propitivanja izložbene teme ali i očaranog zanovjetanja ovog vrsnog fotografa ovim ženama. Riječ je o skladno postavljenoj izložbi u donatorskoj dvorani Muzeja Mimara za javnost otvorenoj 15. srpnja, i koja naveliko ovoljetno privlači posjetitelje, kako zbog autorovog umjeća prikazivanja žennskih osoba o kojima očito slikovito želi jasnije progovoriti a moguće i pregledno ukazati na njegov izražajno moćan stvaralački i umjetnički put.

Mary Beal poznata barokna umjetnica, autorski raspoznajnog likovnog izraza koju znalci svrstavaju među vrsne onodobne umjetnike, pa i među vrhove najznačajnijih likovnih umjetnika uopće.

Ishodište izložbe zapravo je portret ljubavnice kralja Charlesa II, vojvotkinje Louise Renée de Penancoet de Kéroualle, kojeg je naslikala Mary Beal prva prihvaćena engleska slikarica. Riječ je o baroknoj slici koja se čuva u stalnom postavu Muzeja Mimara, stoga se ova izložba povezuje s fotografskim portretima Ivana Posavca. Majstor portreta kao svoju zadaću uzeo je fotoaparatom snimiti portretreta devet žena raznih profesija koje se donekle tek toliko stvaralačkom i duhovnom autonomijom pokazljivo primjete u Hrvatskoj, makar ne tako uvjerljivo: aktivistca za ljudska prava Emina Bužinkić, novinarica Elizabeta Gojan, kustosica Iva Körbler, glumica i ravnateljica kazališta Mala scena Vitomira Lončar, novinarica Barbara Matejčić, aktivistica i predsjednica udruge B.a.B.e Sanja Sarnavka, glumica Doris Šarić Kukuljica, plesačica i koreografica Ana Kreitmeyer, snimateljica i redateljica Eva Kraljević.

Zapravo fotograf je nastojao izraziti uvjerljiovost istražujući u domeni reporterske fotografije podredivši svoj izložbeni ciklus kanonu barokne slike. Bitan element Posavčeve izvedbe zapravo je preporuka koju je dao modelima neka sliku Mary Beal pokušaju interpretirati svojim licem i stavom, naglašavajući pritom da je on tek nepristrani promatrač. Međutim Posavec je otvorio polemiku raspravljajući o prisvajanju društvenih uloga koje su često u opreci s autentičnim dijelom jastva, unoseći u postupak portretiranja osobni i karakteristični izražajni moment. Međutim, izložba Mary Beal: portret žene u Mimari dojmljivo predstavlja Ivana Posavca kao iznimnog hrvatskog umjetnika fotografa u izložbenom svjetlu ovodobnice.

Žene koje su se našle pred njegovim objektivom među ostalim zato što su po njemu iskrenije i dosljednije od mnogih drugih ljudi, ponukane na svojevrsnu mimikriju, na pokušaj preuzimanja tuđeg identiteta. Istaknula je dizajnerica izložbe Nika Pavlinek.