Eco Art festival  je novi program TZ Mljet u sklopu kulturnog ljeta koji će uz interaktivne kreativne radionice obogatiti ponudu otoka. Program je nastao u suradnji s dizajnericom Milenom Ulić  koju od samog početka karijere prati prefiks – prvi put, rođena da pomiče granice i ispiše povijest

Milena Ulic

Prva u svijetu je patentirala nakit od čipke namijenjen direktnoj aplikaciji na tijelo i time, slobodno možemo reći osvojila svijet. Nakon Plitzs New York Fashion Week i Charlotte Fashion Week, kreće na put Istokom i to stazama do tada ne zamislivim za ikog od dizajnera s Balkana. Naime, kao sponzor ženskih nagrada na VIMA Music Awardsu koji objedinjuje glazbenike s područja Azije, dijele Afrika i Australije, rad je imala priliku predstaviti upravo stanovnicima tog dijela svijeta

O njezinoj ljubavi prema Mljetu nije potrebno govoriti, posvetila mu je niz kolekcija te ga tako izreklamirala u svijetu, stoga ne čudi da je povijesna, prva revija na otoku Mljetu upriličena upravo u njezinoj režiji, posebnom kolekcijom namijenjenoj najmlađima povodom dana otoka u suradnji s Općinom i TZ Mljet. A danas, u novom projektu TZ Mljet, prvom Eco Art festivalu u Hrvatskoj, igra glavnu ulogu kao kreativni voditelj.

Eco Art festival sadržavat će niz edukativno zabavnih manifestacija koje su namijenjene domaćim i stranim gostima, te lokalnom stanovništvu.

Različite kreativne radionice će se organizirati pet puta na različitim lokacijama na otoku i polaznicima omogućiti istraživanje, kao i nadogradnju osobne kreativnosti kroz druženje te zabavu, a s ciljem podizanja razine svijesti o očuvanju prirode. Programi radionica u trajanju od dva sata, bit će posvećeni ekologiji, razvijanju ekološke svijesti i navika u svakodnevnom životu kroz izradu suvenira od naplavina, ukrasa, broševa od ekoloških materijala s ciljem očuvanja okoliša i prirode oko nas.

Mljet foto Ilija Strazicic

Na posljednjoj u nizu radionica (18. kolovoza u Pomeni) će se održati modna revija humanitarnog karaktera na kojoj će modeli nositi nakit, odjeću i broševe koje su izradili polaznici tijekom kreativnih radionica.

TERMINI: 21. srpnja Saplunara, 25. srpnja Okuklje, 29. srpnja Sobra, 1. kolovoza Polače i 18. kolovoza Pomena

PROGRAM RADIONICA

Saplunara: izrada uporabnih i ukrasnih predmeta, poput nakita, od naplavina i decoupage tehnika na naplavinama. Saplunara ima problem sa smećem s obzirom na to da je otvorena sve do Albanije pa more stalno donosi različite predmete.

Okuklje: reciklaža tekstila, izrada nakita od starog tekstila i ostalog otpada, plastike itd… S obzirom na to da je Okuklje prvo naseljeno mjesto na Jadranu, naglasak na važnost daljnjeg očuvanja mjesta u izvornom obliku.

Sobra: oslikavanje odjeće eko friendly bojama što je trenutačno hit u svijetu.

Polače: izrada broševa. U antici se odjeća formirala, kopčala ukrasnim iglama za koje bismo mogli reći da su preteča broševa.

Pomena: body paint i revija izrađenih predmeta na radionicama, te predstavljanje kolekcije dizajnerice Milene Ulić.

Kreativne radionice su izvrstan način kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, putem kojih polaznici otkrivaju svoje potencijale, povećavaju samopouzdanje, te kreativnim radom izražavaju stvaralački potencijal. Organizacijom kreativnih radionica utjecat će se na poboljšanje imidža otoka Mljeta, obogatiti kulturni i društveni život lokalnog stanovništva, promovirati posebnosti lokalnog područja, autohtone potencijale, a sve u svrhu zaštite prirode i održivog razvoja područja, te poboljšanja kvalitete života stanovnika otoka Mljeta.

Fotografije: Ilija Stražičić i privatna arhiva

126518358 Previous post Predsjednik HAZU o kanonizaciji A. Stepinca
City 45 20 Next post Održan City 45 20 kao najposebnija riječka modna manifestacija