Skip to content

EK vijesti 11. srpnja 2016.

Predsjednik Juncker s povjerenicima članovima Kolegija sudjeluje 18. sastanku na vrhu EU-a i Kine u Pekingu

European Commission 1

U utorak, 12. srpnja i srijedu, 13. srpnja predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predstavljat će EU na 18. dvostranom sastanku na vrhu između Europske unije i Kine u Pekingu. Na kojem će sudjelovat i visoka predstavnica/potpredsjednica Federica Mogherini, potpredsjednik zadužen za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen i povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström. Dodatne informacije dostupne su u informativnom članku.  

Četrnaesti krug pregovora o TTIP-u u Bruxellesu

Četrnaesti krug pregovora o transatlantskom partnerstvu za trgovinu i ulaganja (TTIP) održat će se od 11. do 15. srpnja u Bruxellesu. Riječ je o trećem krugu u zadnjih šest mjeseci, njime se nastavlja vrlo intenzivno pregovaračko razdoblje koje je započelo početkom ove godine. Pregovarači nastavit će raspravljati o sva tri stupa TTIP-a: pristupu tržištu europskih i američkih tvrtki, regulatornoj suradnji i trgovinskim pravilima. EU će iznijeti prijedloge o nizu područja, uključujući regulatornu suradnju, digitalnu trgovinu, energetiku i sirovine. Trinaestog srpnja održat će se forum dionika, na kojem će glavni pregovarači EU-a i SAD-a razmijeniti stajališta sa zainteresiranim dionicima. Petnaestog srpnja u 15 sati u prostoriji za medije zgrade Berlaymont u Bruxellesu održat će se završna konferencija za medije o ishodima najnovijeg kruga pregovora.

Pripreme za sastanke euroskupine i ECOFIN-a 11. i 12. srpnja u Bruxellesu

Potpredsjednik Dombrovskis i povjerenik Moscovici predstavljaju Europsku komisiju na današnjem sastanku euroskupine na kojoj dnevni red obuhvaća raspravu o gospodarskoj i financijskoj situaciji u europodručju nakon referenduma u Ujedinjenoj Kraljevini. Europska komisija i Europska središnja banka izvijestit će euroskupinu i o glavnim zaključcima petog posjeta Irskoj radi nadzora po isteku programa i četvrtog takvog posjeta Portugalu. Kad je riječ o Paktu o stabilnosti i rastu, euroskupina će raspravljati o proračunskoj situaciji u Španjolskoj i Portugalu na osnovu ažuriranog izvješća koje je Komisija predstavila 7. srpnja  pa i u širem kontekstu o fiskalnoj politici europodručja uoči priprema za izradu nacrta proračunskih planova i preporuka za europodručje za 2017. Nakon sastanka će se održati konferencija za medije.  

Komisija uvodi dva nova financijska instrumenta za povećanje ulaganja u novoosnovana poduzeća i održiv urbani razvoj

Komisija potiče države članice da u razdoblju 2014. – 2020. udvostruče svoja ulaganja iz europskih strukturnih i investicijskih fondova koja se koriste u okviru financijskih instrumenata kao što su zajmovi, vlasnički udjeli i jamstva, u skladu s smjernicama Plana ulaganja. Cjelovito priopćenje za medije dostupno je ovdje. Dodatne informacije o europskim strukturskim i investicijskim fondovima kao i financijskim instrumentima dostupne su na web‑mjestu Glavne uprave za regionalnu politiku i na web-mjestu Europske investicijske banke.

EUROSTAT: prvi podatci za prvo tromjesečje 2016. – stopa štednje kućanstava europodručju stabilna na 12,9 posto – stopa ulaganja kućanstava u europodručju također stabilna na 8,5 posto

U prvom tromjesečju 2016. stopa štednje kućanstava u europodručju iznosila je 12,9 posto, što je stabilno u odnosu na četvrto tromjesečje 2015. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

EUROSTAT: prvi podatci za prvo tromjesečje 2016. – stopa poslovnih ulaganja u europodručju povećala se na 22,2 posto – udio poslovne dobiti u europodručju stabilan na 40,1 posto

U prvom tromjesečju 2016. stopa poslovnih ulaganja u europodručju iznosila je 22,2 posto, dok je u prethodnom tromjesečju iznosila 22,0 posto. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji