Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je jučer procjene rasta gospodarstva eurozone u iduće dvije godine zbog nesigurnosti u vezi s Brexitom i upozorio da bi se situacija mogla pogoršati ako se nastavi konfuzija na financijskim tržištima

photo Matthew Wiebe

U novom izvješću MMF procjenjuje da će u ovoj godini gospodarstvo eurozone porasti 1,6%, a u idućoj godini 1,4%, dok je prije odluke Britanije o izlasku iz Europske unije u obje godine očekivao rast od 1,7%.

Oporavku eurozone mogli bi naštetiti dodatno usporavanje rasta globalnog gospodarstva, daljnji poremećaji zbog Brexita, migrantska kriza, povećana zabrinutost za sigurnost i slabost europskog bankarskog sektora, smatraju analitičari. Mahmood Pradhan, zamjenik direktora europskog odjela MMF-a, poručio je da bi se izgledi mogli i pogoršati ako budući pregovori između Britanije i EU-a dovedu do nastavka sadašnje situacije na financijskim tržištima, koju obilježava nesklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

No ako Velika Britanija odluči da neće zadržati sadašnje bliske veze s Unijom i osloni se na pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO), to bi moglo, kaže Pradhan, izazvati velike promjene za Britaniju koja oko 40% svojih izvoznih proizvoda plasira u EU.

Također u srednjem će roku visoka nezaposlenost, visoka razina javnih i privatnih dugova te stalne strukturne slabosti u eurozoni pritiskati njezino gospodarstvo. Kao rezultat toga, rast gospodarstva eurozone za pet godina iznosit će oko 1,5%, dok bi inflacija mogla dosegnuti samo 1,7%, zaključio je MMF. Hina

Odgovori