Predsjednica Grabar-Kitarović sudjeluje na Sastanku na vrhu Sjevernoatlantskog saveza u Varšavi

Nakon svečanog otvaranja i uvodnih obraćanja glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga i predsjednika Republike Poljske Andrzeja Dude, Predsjednica Republike govorila je na radnom dijelu sastanka na temu kolektivne obrane i odvraćanja

DSC 4359

Na početku obraćanja predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je dobrodošlicu Crnoj Gori čije je članstvo u NATO-u ocijenila velikim korakom prema trajnoj konsolidaciji stabilnosti, sigurnosti i demokracije u Jugoistočnoj Europi.

„Sigurnosna arhitektura Europe bespovratno je promijenjena“, kazala je Predsjednica i dodala kako se suočavamo s nestabilnošću kako na istoku, gdje Rusija u Ukrajini nije poštovala temeljna načela europske sigurnosti, tako i na jugu, na širem području Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, koje je obilježeno složenošću situacije nestabilnih država, sukoba i hibridnih prijetnji, prvenstveno tzv. Islamske države.

Kazala je kako NATO mora pokazati snažnu sposobnost i spremnost ispuniti svoju predanost kolektivnoj obrani i odvraćanju kako bi udovoljio novim zahtjevima složenog svijeta. Izbor NATO-a je jasan, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Govoreći o stavu Rusije prema NATO-u, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako se moramo pridržavati načela državnog poretka 21. stoljeća i međunarodnog prava kao što su očuvanje suvereniteta države, teritorijalnog integriteta te političke neovisnosti svake zemlje.
Kao najprimjereniji odgovor na novo ponašanje Rusije navela je kombinaciju snage i dijaloga. „Kako povećavamo svoju snagu i jačamo mjere odvraćanja, paralelno s tim moramo nastaviti dijalog s Rusijom“, kazala je Predsjednica.

Jedini način osiguranja održiva mehanizma odvraćanja i obrambene strategije jest ulaganje u naše sposobnosti, navela je Predsjednica te ocijenila kako unatoč sveukupnoj pozitivnoj procjeni obveza vezanih za daljnja ulaganja u obranu te provedbe ciljeva vezanih za sposobnosti, ima prostora za poboljšanje.

„Republika Hrvatska ostaje predana jedinstvu, solidarnosti i odlučnosti Saveza u jačanju kolektivnog mehanizma odvraćanja i obrane kako bi zaštitila svoje stanovništvo i teritorijalni integritet svih članica NATO-a“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović i dodala kako Hrvatska čvrsto podupire odluku da se poveća nazočnost Saveza u baltičkim državama i Poljskoj, kao i daljnji razvoj mjera za postizanje vjerodostojne vojne nazočnosti u baltičkim državama te Bugarskoj i Rumunjskoj.

Unatoč znatnom financijskom pritisku, Hrvatska ostaje predana svojim obvezama i nastojat će udovoljiti izdvajanjima od 2% BDP-a za obranu kako smo obećali u Walesu, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Politika otvorenih vrata mora trajno ostati važna točka programa rada i moćan instrument za postizanje cilja – Europe cjelovite, slobodne i u miru, istaknula je Predsjednica te izrazila uvjerenje kako su idući koraci za postizanje ovog cilja potpuna aktivacija Akcijskog plana za članstvo (MAP) za Bosnu i Hercegovinu te bukureštanskih zaključaka za Makedoniju.

Na marginama Sastanka na vrhu Sjevernoatlantskog saveza, održana je posebna konferencija u organizaciji Poljskog instituta za međunarodne odnose i Foruma o globalnoj sigurnosti – GLOBSEC na kojoj je predsjednica Grabar-Kitarović održala predavanje o ulozi NATO-a u očuvanju mira. predsjednica.hr