Skip to content

EK vijesti 6. srpnja 2016.

U Europskom parlamentu prihvaćen prijedlog Komisije o stvaranju europske granične i obalne straže

European Commission 1

Nakon što je Europski parlament danas prihvatio prijedlog Komisije o osnivanju europske granične i obalne straže, prvi potpredsjednik Frans Timmermans i povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos dali su sljedeću izjavu: „Europska granična i obalna straža istinski jamčit će europsko upravljanje našim granicama, zasnovano na načelu da je sigurnost unutar zajedničkih vanjskih granica EU-a odgovornost koju dijele sve države Europske unije. Iako će države članice zadržati suverenost ali nadalje će nacionalni granični policajci imati ključnu ulogu u upravljanju granicama, europska granična i obalna straža služit će kao pričuva: u izvanrednim situacijama, i kad se pojedina država članica ne bude mogla sama nositi sa situacijom, aktivirat će se europska granična i obalna straža. Europski parlament i Vijeće trebaju sad brzo poduzeti formalnosti potrebne za finalizaciju prihvaćanja prijedloga.“ Cjelovita izjava dostupna je ovdje.

EU podržava razvoj tehnologije za komercijalno iskorištavanje energije valova u Europi

Europska komisija i Europska investicijska banka (EIB) danas potpisuju ugovor o ulaganju do 10 milijuna eura kojim potiču uvođenje tehnologije za novu i čistu energiju u Portugalu.  Pritom su ulagači tvrtka AW-Energy i pionirsko jestart-up tvrtka iz Finske. Njihovom tehnologijom energija valova pretvara se u električnu energiju. Riječ je o prvom projektu koji se financira putemInnovFinovih pokaznih projekata u području energetike (InnovFin Energy Demo Projects, EDP), kojima se financiraju veliki inovacijski projekti u energetskom sektoru. Taj program jedan je od financijskih instrumenata koje su Europska komisija i Europska investicijska banka razvile u okviru Obzora 2020., EU-ova programa za financiranje istraživanja i inovacija. Europski povjerenik CarlosMoedas, zadužen za istraživanje, znanost i inovacije, izjavio je: „Ulaganje u tehnologije obnovljive energije ulaganje je u europsko predvodništvo u tim novim sektorima. Želimo podržati pionire u području obnovljive energije kako bismo pridonijeli rješenjima globalnih izazova vezanih uz klimatske promjene, a istodobno potaknuli otvaranje novih radnih mjesta i održivi gospodarski rast kod kuće u Europi.“ Povjerenik Moedas, potpredsjednik EIB-a Jan Vapaavuori i izvršni direktor tvrtke AW-Energy John Liljelund ugovor vrjedan 10 milijuna eura potpisuju danas poslijepodne u Bruxellesu. Priopćenje za medije objavljeno je u 17 sati.

Poljoprivreda: Komisija odobrila dvije nove oznake zemljopisnog podrijetla iz Hrvatske i Njemačke

Europska komisija odobrila je danas unos dvaju novih naziva proizvoda u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) i zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI). Iz Njemačke, to je „Aachener Puttes“ (ZOZP) ili „Oecher Puttes“ na dijalektu, aachenska krvavica pikantna okusa koja se prodaje svježa, konzervirana ili dimljena. Iz Hrvatske je zaštićeno krčko maslinovo ulje (ZOI), ekstradjevičansko maslinovo ulje koje se proizvodi isključivo na otoku Krku i manjim otočićima pod njegovom upravom. Budući da stjenovitost otoka Krka priječi korištenje poljoprivrednih strojeva, gotovo cjelokupna proizvodnja obavlja se ručno. Te dvije oznake bit će dodane na popis više od 1350 već zaštićenih proizvoda. Dodatne informacije: web-stranice o proizvodima s oznakom kvalitete i baza zaštićenih proizvoda DOOR.

Statistički podatci o kulturskim djelatnostima: 6 od 10 zaposlenih djelatnika u kulturi ima visokoškolsku naobrazbu – skoro polovica umjetnika, književnika i autora samozaposleni su.

Prema procjenama Eurostata, 2014. šest milijuna osoba u Europskoj uniji (EU) radilo je u sektoru kulture, što je neznatno manje od tri posto ukupnog broja zaposlenih. Pritom 6 od 10 osoba zaposlenih u kulturi imalo je visokoškolsku izobrazbu. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji