Skip to content

EK vijesti 1.srpnja 2016.

Kolegij danas se sastao sa slovačkom vladom prigodom početka slovačkog predsjedanja Vijećem EU-a

European Commission 1

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker danas, u petak 1. srpnja ponudio je slovačkoj vladi punu potporu Komisije prigodom prvog slovačkog predsjedanja Vijećem Europske unije. Nakon sastanka kolegija povjerenika i slovačke vlade u Bratislavi predsjednik Juncker istanuo je da je program slovačkog Predsjedništva  „potpuno sukladan programu Europske komisije”. Govor predsjednika Junckera bit će dostupan ovdje.

Početak primjene novih pravila EU-a za sprječavanje trgovanja na osnovu povlaštenih informacija i manipulacija na europskim financijskim tržištima

Obnovljeni pravni okvir EU-a primjenjuje se od 3. srpnja pa će se njime osigurati učinkovitiji, transparentniji i vjerodostojniji rad europskih financijskih tržišta. Novim pravilima dodatno će se povećati zaštita i povjerenje ulagača pritom će se omogućiti produbljivanje i veća integracija financijskih tržišta koja pridonose stvaranju unije tržišta kapitala. Pojačat će se borba protiv zlouporabe tržišta na tržištima robe i povezanim tržištima izvedenica, izričito zabraniti manipulacija referentnim vrjednostima poput EURIBOR-a pa će se regulatorima povećati istražne ovlasti i ovlasti kažnjavanja. Izim toga, pravilima će se na razini EU-a definirati zlouporaba tržišta, što uključuje trgovanje na osnovu povlaštenih informacija, nezakonito otkrivanje informacija i tržišne manipulacije. Ozbiljni slučajevi zlouporabe tržišta bit će kazneno djelo u cijelom EU-u i za njih će se propisati jednake kazne. Dodatne informacije dostupne su u našem priopćenju za tisak.

EU i Kina produbljuju suradnju u području klime i čiste energije 

Ministri skupine G20 na ministarskom su sastanku u Pekingu usvojili priopćenje u kojem je prepoznato da su čista energija i energetska učinkovitost ključne za ostvarenje ciljeva postavljenih na konferenciji o klimatskim promjenama u Parizu, a povjerenik EU-a za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañete na marginama je tog sastanka najavio novi projekt suradnje u području trgovanja emisijama i sporazum o novom energetskom planu EU-a i Kine. Projekt je konkretna mjera i nastavlja se na zajedničku izjavu EU-a i Kine o klimatskim promjenama u kojoj su se obje stane usuglasile da će ojačati postojeću bilateralnu suradnju kad je riječ o tržištima ugljika. Sporazum je temelj za razmjenu najboljih praksi u područjima energetske regulative, analize potražnje i ponude, energetske krize i nuklearne sigurnosti te načina izgradnje mreža i uključenja energije iz obnovljivih izvora u električne mreže. Usto, njegov je cilj zajednički rad na promicanju kombiniranih sustava za proizvodnju toplinske i električne energije, proširenje sektora bioplina i promicanje pametnih mreža.

Pet godina intenzivnije trgovine kao posljedica Sporazuma o slobodnoj trgovini između EU-a i Koreje

Izvoz EU-a u Južnu Koreju porastao je za 55 % nakon što je prije pet godina na snagu stupio sporazum o slobodnoj trgovini između Južne Koreje i EU-a, navodi se u detaljnom izvješću Europske komisijekoje je objavljeno danas kako bi se obilježila godišnjica sporazuma. Sporazumom su se stvorile nove prilike za brojne male europske tvrtke u različitim sektorima, kao što su sektor hrane i pića, keramike, pakiranja, športske opreme i tehnologije vezivanja knjiga. Europske tvrtke ukupno su u proteklih pet godina zbog ukidanja ili smanjenja carina uštedjela 2,8 milijardi eura. Dodatne informacije dostupne su u današnjem priopćenju za tisak.

Svibanj 2016. – stopa nezaposlenosti u europodručju 10,1 % – 8,6 % u EU28

U svibnju 2016. sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti ueuropodručju (EA19) iznosila je 10,1 %, što je smanjenje u odnosu na 10,2 % u travnju 2016. i 11,0 % u svibnju 2015. To je najniža stopa zabilježena u europodručju od srpnja 2011. U svibnju 2016. stopa nezaposlenosti u EU28 iznosila je 8,6 %, što je smanjenje u odnosu na 8,7 % u travnju 2016. i 9,6 % u svibnju 2015. To je najniža stopa zabilježena u EU28 od ožujka 2009. Podatke objavljuje Eurostat, statistički ured Europske unije.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji (bivše glavne vijesti)

Kalendar Dnevne aktivnosti povjerenika