Skip to content

EK vijesti 30. lipnja 2016.

Kolegij putuje u Bratislavu na obilježavanje službenog početka slovačkog predsjedanja Vijećem Europske unije

European Commission 1

Predsjednik Juncker i Kolegij povjerenika službeno  će posjetit Bratislavu povodom početka šestomjesečnog  slovačkog predsjedanja Vijećem Europske unije. Kolegij danas se sastataje sa slovačkim predsjednikom Andrejem Kiskom i slovačkim premijerom Robertom Ficom. Kolegij će sutra, 1. srpnja nazočiti na četiri tzv. klasterska sastanka s članovima slovačke vlade o sljedećim temama: vanjski odnosi, sigurnost, migracija i pravosuđe; energetika i klimatska politika, promet i prirodni resursi; rast, konkurentnost i unutarnje tržište; proračun EU-a, ekonomska i monetarna unija pa i socijalni program. Konferencija za medije s predsjednikomJunckerom i premijerom Ficom održat će se sutra, 1. srpnja (pojedinosti oznanit će se prije njezinog početka). Moće će se pratiti na servisu EBS.

Nacrt proračuna EU-a za 2017.: Komisija predlaže proračun usmjeren na prioritete – rast, zapošljavanje i snažan odgovor na izbjegličku krizu

Komisija je danas predložila nacrt proračuna EU-a za 2017. usredotočen na dva glavna politička prioriteta za Europu: podpora započetom oporavku europskog gospodarstva i rješavanje sigurnosnih i humanitarnih problema u našem susjedstvu. Priopćenje za tisak na svim jezicima i informativni članak bit će objavljeni oko 13:00.

Komisija predlaže nova pravila zbog bolje zaštite djece u prjekograničnim obiteljskim sporovima

Europska komisija danas je predstavila prijedlog poboljšanja pravila EU-a zbog bolje zaštite djece u kontekstu prjekograničnih sporova o roditeljskoj odgovornosti povezanih sa skrbništvom, pravom na kontakt s djetetom i otmicom djeteta.  Priopćenje za tisakpitanja i odgovori  i informativni članak s konkretnim primjerima dostupni su na internetu. Priopćenje za tisak Jourove povjerenice dostupno je na servisu EbS.

Komisija okuplja nekonfesijske udruge na raspravu o temi „Migracija, integracija i europske vrjednosti: primjena vrjednota u zbilji.”

Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans danas je na sastanku na visokoj razini ugostio deset predstavnika filozofskih i nekonfesijskih udruga iz cijele Europe. Na tom sedmom godišnjem sastanku na visokoj razini raspravljalo se o temi „Migracija, integracija i europske vrjednosti: primjena  vrjednota u zbilji.” Dodatne informacije dostupne su u ovom priopćenju za tisak.

Poljoprivreda: Komisija dodatno povećava gornje granice intervencije za mliječne proizvode

Europska komisija dodatno je povećala  gornju granicu javne intervencije za obrano mlijeko u prahu, s 218 000 tona na 350 000 tona. Detaljna tjedna  raščlamba količina otkupljenih u pojedinim državama članicama u okviru javne intervencije i/ili pohranjenih u privatnim skladištima dostupna je na internetu. Više informacija o prihvaćenim ponudama možete pronaći ovdje.

Elektroniči potpisi, pečati i druge usluge povjerenja od sutra su valjani u cijelom EU-u

Građani, tvrtke i javne uprave diljem EU-a od 1. srpnja moći sigurno obavljati sve zakonski valjane prjekogranične elektroničke transakcije. Pravila EU-a o elektroničkim potpisima, pečatima, dobno datirana žigovima, uslugama elektroničke dostave i autentifikaciji na internetskim stranicama i o elektroničkim dokumentima utvrđena su u  Uredbi o eIDAS-u  (Uredba o elektroničkoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektroničke transakcije na unutarnjem tržištu) izravno će se primjenjivati u svim državama članicama. To znači da će se, primjerice, elektronički potpis diljem EU-a priznavati jednako kao i onaj napisan rukom i da će biti jednako pravno valjan (vidjeti  blogAndrusa Ansipa).  Više o eIDAS-u.

Redovna procjena za lipanj 2016. – godišnja stopa inflacije u europodručju povećala se na 0,1 %

Očekuje se da će godišnja stopa inflacije u europodručju u svibnju 2016. iznositi 0,1 %, što je povećanje u odnosu na –0,2 % u svibnju 2016., navodi se u redovitoj procjeni Eurostata, statističkog ureda Europske unije.  Cijeli je tekst dostupan na stranicama Eurostata