U HAZU održana zasebna svečanost dodjele povelje člana HAZU lordu Normanu Fosteru

Povodom dodjele povelje dopisnog člana HAZU lordu Normanu Fosteru, uglednom britanskom arhitektu svjetskog glasa, u utorak 14. lipnja 2016. održana je prigodna svečanost u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na kojoj je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić akademijinu povelju uručio Ianu Cameronu Cliffu, otpravniku poslova Veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj

hazu

Lord Foster nije mogao osobno nazočiti svečanosti proglašenja novih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koja je održana 9. lipnja, pa je stoga naknadno u Akademiji upriličena svečana prigoda dodjele, na kojoj je akademik Kusić uručio povelju britanskom diplomatu Cameronu. Pritom je akademik Kusić istaknuo da je Hrvatskoj akademiji iznimna čast među svojim članovima imati jednog od najuglednijih svjetskih arhitekata lorda Fostera, podsjetivši da je među Akademijinim istaknutim članovima bilo i 15 dobitnika Nobelove nagrade, od kojih su trojica Hrvata, Lavoslav Ružička, Vladimir Prelog i Ivo Andrić. Svog je gosta akademik Kusić nastojao upoznti s poviješću i ustrojem HAZU, spomenuvši i svojedobni posjet britanske kraljice Elizabete II. koja je 1972. tijekom boravka u Zagrebu posjetila i Akademiju i upisala se u njezinu spomen-knjigu.

Uz akademika Kusića na svečanosti su bili i potpredsjednici Hrvatske akademije akademik Jakša Barbić i akademik Velimir Neidhardt te tajnica HAZU Marina Štancl.

U obrazloženju odluke o izboru Normana Fostera dopisnim članom HAZU navodeno je da njegov opus odlikuje iznimno širok spektar raznovrsnih radova od stadiona, poslovnih objekata, nebodera i zračnih luka do urbanističkih planova i futurističkih prijedloga. „U svojim projektima beskompromisno primjenjuje najovodobnije oblikovne paradigme te nove rezultate znanosti i tehnologije. Foster ima vodeću ulogu u svjetskim razmjerima. To pokazuju njegovi projekti za megakompleks za američki Apple ili čak cijeli ‘pametni grad’ Masdar koji bi bio potpuno fokusiran na održivost u svakoj komponenti urbanog funkcioniranja. Posljednja u nizu futurističkih ideja, ali temeljenih na realnim postavkama koje bi zaista omogućile realizaciju takvih projekata, je prijedlog za izgradnju nastambi na Mjesecu pomoću tehnologije 3D printanja. Pomicanje granica arhitekture osobina je Fosterove prisutnosti od samih početaka međunarodne afirmacije“, zapisano je između ostalog u obrazloženju.

Akademik Velimir Neidhardt kazao je da je Razred za likovne umjetnosti HAZU ponosan i sretan što ima lorda Fostera za svog člana zbog njegovih iznimnih zasluga za ovodobnu arhitekturu. Podsjetio je na dosege Londonskog arhitektonskog kruga koji je još šezdesetih godina započeo s futurističkim izražavanjima i istraživanjima u arhitekturi, koji su uvelike bili polazna osnova za mnoge futurističke ideje i projekte koji se oslanjaju na nove tehnologije i materijale. „Foster je to slijedio i svojim kontekstualnim pristupom doveo do savršenstva, pa takva arhitekrura predstavlja budućnost“, kazao je akademik Neidhardt spomenuvši da je dopisni član HAZU bio i svjetski poznati japanski arhitekt Kenzo Tange. Govoreći o vezama lorda Fostera s Hrvatskom, istaknuo je njegov odziv na poziv za sudjelovanje na međunarodnom natječaju za novi putnički terminal Zračne luke Zagreb. „Ovim činom želimo izraziti svoje duboko poštovanje i lordu Fosteru i Velikoj Britaniji i nadam se da će to unaprijediti našu suradnju i povezanost“, kazao je akademik Neidhardt.

Norman Robert Foster rođen je 1935. u Stockportu kod Manchestera. Diplomirao je 1961. na Fakultetu arhitekture i urbanizma Sveučilišta u Manchesteru (Manchester University School of Architecture and City Planning). Nakon diplome dodatno se akademski usavršavao u Americi na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta Yale (Yale School of Architecture). Norman Foster stekao je međunarodni ugled raznovrsnim projektima kao što su kupola Reichstaga u Berlinu, Međunarodna zračna luka Chek Lap Kok i zgrada Hongkongško-šangajske banke u Hong Kongu, sjedište Commerzbank u Frankfurtu, sjedište tvrtke Willis Faber & Dumas u Ipswichu, Centar za likovne umjetnosti Sainsbury u Norwichu, Hearst Tower u New Yorku, ali i Millenium Bridge, Gradska vijećnica i novi stadion Wembley u Londonu. Njegov projektantski ured Fosters+Partners treću godinu zaredom izabran je najznačajnijim projektnim uredom u Velikoj Britaniji. Za svjetski značajno djelovanje u ahitekturi primio je mnogobrojne nagrade pa mu je 1999. dodijeljena plemićka titula Lord Foster of Thames Bank.