Skip to content

Potpisana Deklaracija o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić u Subotici su, nakon tête-à-tête susreta, potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske

DSC 4363

„Današnji susret planirali smo nekoliko mjeseci jer smo željeli održati sadržajne susrete koji će uroditi konkretnim i učinkovitim koracima prema budućnosti u smislu rješavanja pitanja koji opterećuju naše međudržavne odnose“, kazala je Predsjednica Republike. Željeli smo se na licu mjesta upoznati s problemima i izazovima s kojima se susreću srpska zajednica u Hrvatskoj i hrvatska u Srbiji, istaknula je.

Predsjednica Grabar-Kitarović složila se s predsjednikom Vlade Republike Srbije kako do sastanka nije došlo zato što je netko to tražio, već kako bi se krenulo ka konkretnom rješavanju otvorenih pitanja. „Već godinama držim da u okviru rješavanja tih otvorenih pitanja nije učinjeno puno, odnosno učinjeno je vrlo malo“, kazala je Predsjednica i dodala kako su zbog toga razgovori koji su vođeni i sadržaj tih razgovara iznimno bitni.

Zahvalila je predsjedniku Vlade Srbije što se već na današnjem susretu s predstavnicima Hrvata u Srbiji obvezao učiniti vrlo konkretne korake ka rješavanju mnogih pitanja koji ih opterećuju, posebno kada je riječ o njihovom životnom standardu i njegovanju vlastite kulture, jezika, samobitnosti i obrazovanja.

Govoreći o srpskoj zajednici u Hrvatskoj, kazala je kako svi mi u Hrvatskoj želimo bolji život, kako postoji mnogo problema u našem gospodarstvu, socijalnom sustavu, mirovinskom sustavu, koji opterećuje sve građane Hrvatske. Navela je kako se osobno obvezuje da će učiniti sve kako bi se riješila konkretna pitanja i problemi s kojima se suočavaju pripadnici srpske manjine u Hrvatskoj, a koja njima mnogo znače.

Susret predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića započeo je u Dalju gdje su razgledali stalni postav izložbe o životu i djelu astronoma, matematičara i klimatologa Milutina Milankovića te potom razgovarali s predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Nakon susreta u Hrvatskoj predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Vučić su u srbijanskom mjestu Tavankut, u Domu kulture “Matija Gubec” obišli galeriju prve kolonije naive u tehnici slame te razgovarali s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji. predsjednica.hr