Skip to content

EK vijesti 20. lipnja 2016.

Rekordna vrjednost trgovinske bilance za poljoprivredno-prehrambene proizvode u travnju 2016.

European Commission 1

Trgovinska bilanca poljoprivredno-prehrambenih proizvoda dosegla rekordnu vrjednost od 1,5 milijarde eura u travnju 2016. u usporedbi s milijardom eura u travnju 2015., prema posljednjem mjesečnom statističkom izvješću. Izvoz u istom mjesecu dosegnuo je čak 11 milijardi eura. Tijekom proteklih 12 mjeseci izvozna vrjednost poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a iznosila je čitavih 129 milijarde eura, što je povećanje od 2,8 % u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Naročito je bilo veliko povećanje izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a u Kinu, čak 29 % tijekom proteklih 12 mjeseci. Proizvod kojemu je izvoz u travnju 2016. bio u najvećem porastu bila je svinjetina. 

Dani TEN-T-a 2016.: Poticanje inovativnih ulaganja u prometnu infrastrukturu

Ministri iz 22 države članice uz više od 2 800 prometnih stručnjaka i izvršnih direktora danas i sutra u Rotterdamu sudjeluju na ovogodišnjoj konferenciji o prometu koja se održava na najvišoj razini „Danima TEN-T-a”. Na konferenciji će biti govora o razvoju, provedbi i financiranjutranseuropske prometne mreže, s posebnim naglaskom na Komisijin Plan ulaganja za Europu.Povjerenica EU-a za promet Violeta Bulc izjavila je: Samo nekoliko dana nakon dodjeljivanja 6,7 milijardi eura za prioritetne projekte u okviru Instrumenta za povezivanje Europe, na Danima TEN-T-a pruža se nova prilika za mobiliziranje sredstava namijenjenih ulaganjima u sektor prometa. Provedba transeuropske prometne mreže ne tiče se samo izgradnje nove infrastrukture, već služi i široj svrsi poput dekarbonizacije i digitalizacije prometa. Više informacija dostupno je u priopćenju za tisak, u informativnom članku o ulaganjima u promet i na stranici EbS-a.

EUROSTAT: travanj 2016. u odnosu na ožujak 2016. – proizvodnja u građevinskom sektoru u europodručju EU28 manja za 0,2 posto, a u području EU28 veća za 0,4 posto

U usporedbi s ožujkom 2016. u travnju 2016. desezonirana proizvodnja u građevinskom sektoru u europodručju (EA19) pala je za 0,2 posto, dok se u području EU28 povećala za 0,4 posto, pokazuju prve procjene Eurostata, statističkog ureda Europske unije. U ožujku 2016. proizvodnja u građevinskom sektoru u europodručju smanjila se za 1,0 posto, a u područjuEU28 za 1,5 posto Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

EUROSTAT: prvo tromjesečje 2016. – stopa slobodnih radnih mjesta u europodručju narasla na 1,7 posto, u području EU28 na 1,8 posto

U prvom tromjesečju 2016. stopa slobodnih radnih mjesta u europodručju (EA19) iznosila je 1,7 posto, što je povećanje u odnosu na 1,6 posto zabilježenih i u prethodnom tromjesečju i u prvom tromjesečju 2015., pokazuju podatci koje je oznanio Eurostat, statistički ured Europske unije. U prvom tromjesečju 2016. stopa slobodnih radnih mjesta u području EU28iznosila je 1,8 posto, što je povećanje u odnosu na 1,7 posto zabilježenih u prethodnom tromjesečju i u prvom tromjesečju 2015. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

IZJAVE

Zajednička izjava povodom Svjetskog dana izbjeglica 2016.

Povodom Svjetskog dana izbjeglica 20. lipnja 2016., prvi potpredsjednik Timmermans, visoka predstavnica / potpredsjednica Mogherini i povjerenici Mimica, Avramopoulos i Stylianidesizjavili su: Procjenjuje se da u svijetu ima 60 milijuna prisilno raseljenih osoba, bilo izbjeglica, tražitelja azila, migranta ili interno raseljenih osoba. Pružanje potpore i zaštite izbjeglicama i učinkovito upravljanje migracijama izazov je koji zahtijeva globalni odgovor (…), EU nije i ne će ignorirati ovu krizu i mi ćemo nadalje sudjelovati u globalnim naporima koji se ulažu u njezino rješavanje. Ukupno u rješavanje izbjegličke krize uloženo je više od 10 milijardi eura iz proračuna EU-a za 2015. i 2016. u EU-u i trećim državama. Jasno je da održivo rješenje zahtijeva bliskiju suradnju država podrijetla i tranzita ali i pravna rješenja za one koji bježe od sukoba i progona kako bi sigurno stigli u Europu. Cjelovita izjava dostupna je ovdje.