Skip to content

EK vijesti 16. lipnja 2016.

Paket odluka o povredbi propisa za lipanj: Komisija djeluje zbog potpune, pravilne i pravodobne provedbe zakonodavstva EU-a na korist građana i tvrtki

European Commission 1

Kako bi građanima i tvrtkama omogućila uživanje u svim prednostima koje donosi unutarnje tržište, Europska komisija neprestano surađuje s državama članicama i po potrebi pokreće postupke zbog povreda propisa protiv država članica koje ne poštuju europsko zakonodavstvo. Europska komisija redovito zaključuje otvorene slučajeve ako je država članica u suradnji s Komisijom riješila problem i osigurala usklađenost s europskim zakonodavstvom, zbog čega upućivanje Sudu EU-a više nije potrebno. U okviru svog mjesečnog paketa odluka o povredi propisa ovog mjeseca Komisija je donijela niz odluka, od kojih su 2 službene opomene, 11 obrazloženih mišljenja, 5 upućivanja Sudu Europske unije, a 44 odluke o zaključenju predmeta. Sažetak bitnijih odluka s podatcima o kontaktima nadležnih glasnogovornika kao i pripadajuća priopćenja za medije dostupni su u informativnom članku. Dostupan je i memorandumu kojem se općenito objašnjava postupak povrede zakonodavstva EU-a.

Zrakoplovstvo: Komisija ažurirala europski sigurnosni popis zračnih prijevoznika

Europska komisija danas je ažurirala europski sigurnosni popis zračnih prijevoznika. Dodatne informacije dostupne su upriopćenju za medije.

Politički sporazum u EU-u o suzbijanju trgovine problematičnim mineralima

EU je nakon pregovora između Komisije, Vijeća i Parlamenta postigla politički sporazum o okviru zbog okončanja financiranja naoružanih skupina putem trgovine problematičnim mineralima. Okvirom tvrtke nastoje u EU-u pronći odgovorne načine nabave sirovina kao što su kositar, tantal, volfram i zlato, odnosno minerali koji se uobičajeno koriste u svakodnevnim proizvodima kao što su mobilni telefoni, automobili i nakit. Objavljeno je i priopćenje za medije.

Pripreme za sastanke euroskupine i ECOFIN-a 16. i 17. lipnja u Luksemburgu

Potpredsjednik Dombrovskis i povjerenik Moscovici predstavljat će Europsku komisiju na današnjem sastanku euroskupine u Luksemburgu. Euroskupina će raspravljati o godišnjoj evaluaciji MMF-a i njegovim preporukama za europodručje, kretanju inflacije i tečaja, ali i o održivosti mirovinskih sustava u europodručju. Potpredsjednik Dombrovskis sudjelovat će ukonferenciji za medije koja će se održati odmah nakon sastanka.

Na Europskim danima razvoja najavljena nova pomoć EU-a Somaliji, Keniji i Mauricijusu

Danas je drugi i zadnji dan Europskih dana razvoja. Povjerenik EU-a za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica trebao bi tijekom dana najaviti novu pomoć Somaliji u vrjednosti od 73 milijuna eura, pritom potpisati i nacionalni okvirni program za Mauricijus u okviru 11. Europskog razvojnog fonda. Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije.

Povjerenik Andriukaitis: zbog nedovoljne informiranosti o antimikrobnoj rezistenciji potrebno jače djelovanje EU-a

U okviru šire strategije borbe protiv antimikrobne rezistencije (AMR) Europska komisija objavila je posebno istraživanje Eurobarometra iz kojeg je vidljivo 6-postotno smanjenje u korištenju antibiotika, istodobno i kontinuirani nedostatak informiranosti o njihovu djelovanju. Cjelovito priopćenje za medije i istraživanje Eurobarometra dostupni su na internetu. 

EUROSTAT: azil u državama članicama EU-a – u prvom tromjesečju 2016. manje od 290 000 osoba koje su prvi put zatražile azil – među kojim su više od trećine i dalje iz Sirije

Tijekom prvog tromjesečja 2016. (od siječnja do ožujka 2016.) 287 100 osoba koje su prvi put zatražile azil podnijelo je zahtjev za međunarodnu zaštitu u državama članicama Europske unije, što je za 33 posto manje nego u četvrtom tromjesečju 2015., kad je registrirano 426 000 osoba koje su prvi put zatražile azil. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

EUROSTAT: svibanj 2016. – godišnja inflacija u europodručju i EU-u povećala se na ‑0,1 posto

U svibnju 2016. godišnja stopa inflacije u europodručju iznosila je ‑0,1 posto, što je povećanje u odnosu na ‑0,2 posto u travnju. U svibnju 2015. stopa inflacije iznosila je 0,3 posto. U svibnju 2016. godišnja stopa inflacije u Europskoj uniji također je iznosila ‑0,1 posto, što je povećanje u odnosu na ‑0,2 posto u travnju. Prošle godine stopa inflacije iznosila je 0,3 posto. Podatci su dobiveni od Eurostata, statističkog ureda Europske unije. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji