Istražite autentičnost objavljenih dokumenata o tajnim računima hrvatskih političara u Austriji

rba 1

Povodom objavljivanja dokumenata s astronomskim iznosima na bankovnim računima hrvatskih poznatih osoba u Raiffeisen banci, među kojima ima aktivnih političara te osoba iz svijeta sporta i estrade, koje je tijekom vikenda objavilo nekoliko hrvatskih portala, Hrvatska konzervativna stranka poziva sve nadležne institucije Republike Hrvatske, u prvom redu DORH, da istraži autentičnost objavljenih dokumenata

rba 1

Pozivamo i saborske zastupnike da u Saboru hitno pokrenu raspravu o ovom slučaju, koju, ukoliko se dokaže autentičnost dokumenata, zahtijeva brzu akciju i istragu načina na koji je taj novac stečen. Bez obzira na mogućnost da je riječ o falsifikatu, ili djelomičnom falsifikatu, ukazujemo na potrebu da se državne institucije što prije očituju kako bi se izbjegla daljnja destabilizacija političke scene u Hrvatskoj. U slučaju utvrđivanja neistinitosti izvješća o računima, isto je tako nužno pokrenuti zakonske mjere protiv osoba koje su ove dokumente dostavile medijima te utvrditi motive njihova objavljivanja u osjetljivom trenutku u kojem se trenutačno nalazi Hrvatska. Ukoliko se utvrdi da su dokumenti autentični, tražimo pokretanje ispitivanja podrijetla stečene imovine jer je riječ o eklatantnom primjeru pljačke Hrvatske neviđenih razmjera i slučaju koji najbolje objašnjava stanje u kojem se danas nalazi naša Domovina zahtjevaju iz Hrvatske konzervativne stranke.

graz 2

Maxportal javlja da je posjedu dokumentacije Raiffeisen-Landesbank Steiermark AG iz kojeg se vidi koliko su poznate osobe imale novaca na računima u toj banci. 2011. godine

Riječ je o službenom dopisu Markusa Maira, generalnog direktor Raiffeisen-Landesbank Steiermark AG, Agenciji za nadzor financijskog tržišta (FMA) odnosno njihovom Odjelu za prevenciju pranja novca i financiranja terorizma. U Hrvatsku je dokument dospio upravo preko FMA – agencije koja je istraživala pranje novca.

Zahtjev je generalnom direktoru Raiffeisen grupe Markusu Mairu uputio Martina Andexlinger 17. lipnja 2011. godine, a Mair 5. srpnja 2011. godine otkriva listu Hrvata 30. lipnja 2011. godine na štednim računima kod RBA Grupe imali milijunske iznose.

Maxportal nje neslužbeno saznao da su dukumenti više godina stajali u sefu poznatog policijskog načelnika u Zagrebu.

Na popisu Hrvata koji su 30. lipnja 2011. godine imali više od milijun eura nalazi se 186 osoba, a ukupni iznos veći je od pola milijarde eura.

U dopisu uprave Banke nije navedeno kako su vlasnici računa došli do novca, a za neke vlasnike poznato nam je da su u toj banci podigli kredit.

Prezimena nekih osoba su prekrižena – voljeli bi smo da nisu. Objavljujemo dokumente onako kako smo ih dobili bez bilo kakve intervencije.

rba 3

rba 4

rba 5

rba 6

izvor: maxportal.hr