U HAZU održan simpozij Novosti u refraktivnoj kirurgiji oka

06

U palači HAZU, u petak 10. lipnja održan je međunarodni znanstveni simpozij Novosti u refraktivnoj kirurgiji oka kojeg su organizirali Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost Klinike za oftalmologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

 06

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić otvorio je skup, pritom ukazao je na zasluge klinike Svjetlost u praćenju najnovijih trendova u svjetskoj znanosti i tehnologiji vezanih uz oftalmologiju. Zapažena predavanja na simpoziju održali su ugledni stručnjaci iz inozemstva, očna kirurgica prof. dr. sc. Ewa Mrukwa-Kominek, članica Upravnog vijeća Europskog u udrugi za refraktivnu kirurgiju (ESCRS), doc. dr. sc. Navid Ardjomand koji je predstavio najnoviju metodu laserske korekcije kratkovidnosti i prof. dr. sc. Slobodanka Latinović koja je govorila o mogućnostima laserskog rješavanja staračke dalekovidnosti. Od hrvatskih stručnjaka o novim tehnologijama skidanja dioptrije govorili su liječnici iz klinike Svjetlost, njezin voditelj prof. dr. sc. Nikica Gabrić, medicinska direktorica prof. dr. sc. Iva Dekaris, članica suradnica HAZU, voditelj Odsjeka za kataraktu dr. Ante Barišić, voditeljica Odsjeka za refraktivnu kirurgiju dr. Maja Bohač, pa i dr. Marija Antičić, dr. Adi Pašalić i dr. Mateja Končarević.

Refraktivna kirurgija oka (nazivom poznatija kao „skidanje dioptrije“), najčešće je izvođena operacija u medicini koja je tijekom zadnja dva desetljeća zbog napretka tehnologije doživjela pravu revoluciju. Smatra se da je već više od 40 milijuna ljudi skinulo svoju dioptriju laserskom operacijom, ipak izim laserom dioptrija se može „skinuti“ i operacijom na „bistroj“ leći što se uglavnom primjenjuje u pacijenata iznad 45. godine života kojima se na taj način izim dioptrije za daljinu može riješiti i dioptrija za blizinu (za čitanje). Međutim kod operacije na leći, u oko je potrebno ugraditi najnoviju generaciju tzv. premium intra-okularnih leća koje osiguravaju dobar vid bez naočala na daleko (vožnja, gledanje TV), na srednjoj udaljenosti (rad na računalu) i na blizinu (čitanje knjiga, novina).

Uvjerljivo su na simpoziju pojašnjene mogućnosti premium leća, uz to pokazljivo su prikazane mogućnosti korekcije astigmatizma operacijom na leći s ugradnjom toričnih intraokularnih leća. Govorilo se i o najnovijim metodama laserskog skidanja dioptrije pomoću najnovijih laserskih uređaja s kojima se izvode takvi zahvati, baš kao i o metodi ugradnje intra-okularnih leća u svrhu korekcije visokih refraktivnih grješaka koje se ne mogu sigurno korigirati laserom.