Skip to content

Čizma glavu čuva ili? Bečka izložba prikazuje društvenu povijest šešira…

Muzej Grada Beča  koji se nalazi na trgu Karlsplatz u blizini Državne opere od 9. lipnja do 30. listopada 2016. godine prikazuje izložbu „Šešir dolje! Društvena povijest pokrivanja glave“, koja se bavi šeširima i pokrovima za glavu od sredine 19. stoljeća do modernih dana

 Wien Museum

Šeširi i pokrovi za glavu ne predstavljaju samo zaštitu od vjetra i padalina, nego su ujedno i statusni simboli, pokazatelji osobnosti i komunikatori.
Izložba u „Muzeju Grada Beča“ prikazuje društvenu povijest šešira od revolucionarne 1848. godine pa sve do danas.

Društveni procesi i povijest Beča prikazani su pri tom kroz pet tematskih cjelina: šeširi kao znak moći, izraz blagostanja i društvenog statusa; kape kao sastavni dio radne uniforme, kao modni dodatak ili kao dio političkog stava; haube, židovske jarmulke i marame za glavu kao osobni „zaštitni znak“ ili pak simbol vjerskog i kulturnog identiteta.

Svi ovi pokrovi za glavu pričaju priču o onima koji su ih nosili i njihovoj ulozi u bečkom društvu. Na izložbi je predstavljeno 140 predmeta, od kojih jedan dio potječe iz zbirke samog muzeja, dok je njih osamdesetak posuđeno iz privatnih zbirki.

 Wien Museum 2