Potpisani ugovori i sporazumi o suradnji između hrvatskih i kazahstanskih tvrtki

U Uredu predsjednice potpisani su ugovori i sporazumi o suradnji između hrvatskih i kazahstanskih tvrtki u nazočnosti Predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i veleposlanika Republike Kazahstana u Republici Hrvatskoj Aslana Mussina

DSC 7322

Predsjednica je kazala kako je danas iznimno bitan dan za hrvatsko-kazahstanske odnose te za hrvatsko gospodarstvo i hrvatske tvrtke koje potpisuju dva ugovora u vrijednosti od oko 80 milijuna eura i šest sporazuma o suradnji u vrijednosti od oko 180 milijuna eura, što ukupno iznosi približno 260 milijuna eura ili 1,8 milijardi kuna.

Nadalje, istaknula je kako je nekoliko međudržavnih ugovora između Hrvatske i Kazahstana u postupku, kao što su Ugovor o gospodarskoj suradnji, o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te neki sektorski ugovori. Zaželjela je hrvatskim tvrtkama što je moguće više uspjeha i posla u području Središnje Azije i Kaspijskog mora. „Osobno ću nastaviti činiti sve što je u mojoj moći kako bih na političkim razinama i lobiranjem u političkim strukturama drugih država otvarala vrata hrvatskome gospodarstvu“, naglasila je Predsjednica.

Isto tako, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako su hrvatske tvrtke u Kazahstanu i u tom području iznimno cijenjene, Uljanikovi brodovi plove Kaspijskim morem te kako postoji suradnja u visokoj tehnologiji, turizmu, poljoprivredi i drugim područjima koja se mora nastaviti.

Na kraju, Predsjednica se zahvalila veleposlaniku Mussinu na trudu i svemu što je učinio i uložio u razvoj bilateralnih odnosa. predsjednica.hr