Skip to content

VI. balneološki znanstveno – stručni skup posvećen uspomeni na Dr. Ivana Šretera u Lipiku

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar-Kitarović 20. svibnja 2016. godine u Lipiku u konferencijskoj dvorani “Quella” održan je VI. balneološki skup “Dr. Ivan Šreter”

VI balneološki skup Dr Ivan Šreter 11

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Medicinski fakultet u Osijeku i Hrvatsko društvo za balneoklimatologiju i prirodne ljekovite činitelje HLZ-a organizatori su Skupa. Članovi Organizacijskoga odbora bili su: prim. mr.sc. Goran Ivanišević, Darko Kelemen, dipl.iur., prim.dr.sc. Senka Rendulić Slivar, dr. Merisanda Časar Rovazdi, dr. Marica Topić, dr. Viktor Vidović i voditelj Skupa dr. Oto Kraml

foto galerija

Ovogodišnji Skup bio je organiziran u ozračju tužne činjenice da je prošlo 25 godina od mučkog zatočeništva i stradanja dr. Ivana Šretera u Domovinskom ratu a da se još uvijek ne zna gdje su njegovi zemni ostaci.

Skupu su prisustvovali specijalisti fizijatri ali i liječnici drugih specijalnosti – neurolozi, ORL, liječnici obiteljske medicine, diplomirani fizioterapeuti, arheolozi i povijesničari.

VI balneološki skup Dr Ivan Šreter 12

Posebnu vrijednost ovom Skupu dali su pokroviteljstvo predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar-Kitarović i suorganizacija Medicinskog fakulteta iz Osijeka s kojim je Specijalna bolnica Lipik nedavno potpisala sporazum o partnerstvu i suradnji u izvedbi kliničke nastave, obavljanju znanstveno-istraživačkog i stručnog rada te specijalističkom usavršavanju studenata.

Svečanost otvorenja uveličale su članice vokalnog sastava „Kontese“ s voditeljicom prof. Teom Silađi iz Pakraca koji su prekrasno izveli kompoziciju „Vilo moja“ pa su bili nagrađeni burnim pljeskom.

U nastupnom govoru ravnatelj Specijalne bolnice Lipik Darko Kelemen uz riječi dobrodošlice je istakao kako bolnica Lipik ima dugu tradiciju neurološke rehabilitacije: „Želimo javno obznaniti naše opredjeljenje da se i dalje razvijamo kao ozbiljna rehabilitacijska ustanova, s naglaskom na područje neurorehabilitacije, a ponajprije multiple skleroze i moždanog udara, kao regionalni rehabilitacijski centar. Potporu našem projektu daju Savez društava multiple skleroze Hrvatske, Medicinski fakultet u Osijeku, Hrvatsko neurološko društvo, Hrvatska udruga za neurorehabilitaciju, a cijela ideja ima uporište u Nacionalnoj strategiji razvoja zdravlja u RH.“

U svojim pozdravnim govorima dogradonačelnik Lipika gospodin Slobodan Katunar i u ime Županije Požeško – slavonske gospođa Vesna Vlašić biranim riječima su izrazili svoje zadovoljstvo uspješnim radom Bolnice Lipik i njenih djelatnika, pohvalili održavanje ovog tradicionalnog Skupa i zaželjeli sudionicima uspješan rad i boravak u Lipiku.

Predstavnik Akademije medicinskih znanosti Hrvatske i član organizacijskog odbora stručnog skupa prim.mr.sc. Goran Ivanišević istaknuo je kako se već šest godina ovim povodom medicinski stručnjaci okupljaju u Lipiku i svake godine zamjetan je napredak: „Kruna svega ovoga je i ta suradnja između Medicinskog fakulteta u Osijeku što znači da i u ustanovama koje se ne nalaze u velikim gradovima i koje su specijalne bolnice može biti i taj oblik trajnog usavršavanja školovanih stručnjaka“.

Predstavnica Medicinskog fakulteta u Osijeku prof.dr.sc. Silva Butković Soldo prisjetila se suradnje sa Specijalnom bolnicom Lipik koja je započela još s obnavljanjem rada bolnice nakon rata u 1990-im godinama. „Sada će, zapravo, sve strukture liječnici, medicinske sestre, fizioterapeuti i ostali dolaziti ovdje i učiti kako se ovdje radi. Sretna sam i zadovoljna da se vidi kako se u Lipiku kvalitetno i dobro radi, da nastavimo i dalje te da ovo postane jedna ustanova koja će na razini grada, županije i države kao centar rehabilitacije i na europskoj razini biti prepoznata i doživljena”, rekla je prof. Silva Butković Soldo.

Slijedio je memorijalni dio koji su priredili dr. Oto Kraml i dr. Anđelka Gajšak Špančić. U svom priopćenju popraćenom dokumentarnim fotografijama prikazali su osnovno iz života Dr. Ivana Šretera, a ovaj put usredotočenost je bila na prezentaciji mnogobrojnih zasluženih priznanja i odličja koja je primio. Dr. Ivan Šreter u lipičkoj bolnici je bio posljednji predratni ravnatelj koji je kao hrvatski domoljub otet na neprijateljskoj barikadi 18. kolovoza 1991. u selu Kukunjevcu nadomak Lipika otkada mu se gubi svaki trag.

Ovom prilikom posebno je srdačno pozdravljena sestra dr. Ivana gospođa Ankica Šreter Havlena koja je kao gost bila prisutna na Skupu.

VI balneološki skup Dr Ivan Šreter 13

U radnom znanstveno – stručnom dijelu sastanka, prikazani su radovi prema predviđenom programu. Ugledni stručnjaci iz Hrvatske i iz Bolnice Lipik održali su 15 predavanja iz neurolgije – o multiploj sklerozi te iz balneoterapije i povijesti balneologije.

Predavači su bili: Marija Bošnjak Pašić, Silva Butković Soldo, Sandra Morović, Damir Gortan, Merisanda Časar Rovazdi, Viktor Vidović, Marija Koračević, Berislav Schejbal, SpomenkaVlahović, Goran Ivanišević, Radovan Čepelak, Lana Bobić Lucić, Ivan Žilić, Senka Rendulić Slivar i Danijela Babojelić.

Moderatori su bili: Senka Rendulić Slivar, Goran Ivanišević i Viktor Vidović.

Radovi predavača na ovom Skupu su unaprijed tiskani u knjizi „VI. balneološki skup „Dr. Ivan Šreter“, koju je uredio Dr. Oto Kraml a izdala Specijalna bolnica Lipik. Knjiga ima 216 stranica i sa ranijih pet knjiga pridonosi značaju i zabilježbi ovih događanja te time i afirmaciji balneologije u našoj državi.

Slijedio je društveni dio – zajednički ručak pripremljen od strane ljubaznog osoblja prehrane u restoranu Bolnice Lipik te nakon toga izlazak u bolnički perivoj gdje je na povijesnom paviljonu „Izvor“ nastupio Gradski puhački orkestar Lipika. Prisutne su bile i kočije s lipicancima iz poznate „Državne ergele Lipik“ pa su sudionici iskoristili priliku provozati se parkom.

Rastali smo se zadovoljni, stručno i društveno obogaćeni s namjerom ponovnog susreta iduće godine na VII. balneološkom skupu „Dr. Ivan Šreter“

Autor teksta i fotografija: Oto Kraml

VI balneološki skup Dr Ivan Šreter 1