Skip to content

EK vijesti 23.5.2016.

Plan ulaganja za Europu: EIF i British Business Bank potpisali sporazum kojim podupiru inovativne tvrtke u Ujedinjenom Kraljevstvu vrijedan 30 milijuna funti

Europski investicijski fond (EIF) i British Business Bank potpisali su sporazum InnovFin za male i srednje tvrtke kojim je osigurana potpora iz Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) na kojem se zasniva Plan ulaganja za Europu. Sporazum InnovFin omogućit će British Business Bank odobravanje jamstava za bankovne zajmove namijenjene inovativnim tvrtkama u Ujedinjenom Kraljevstvu tijekom sljedeće dvije godine. Očekujući kako će se potporom EU-a inovativnim tvrtkama u UK-u osigurati sredstva u iznosu od 30 milijuna funti (oko 23 milijuna EUR) u zajmovima. Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen, zadužen za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, izjavio je: Suradnja EIB-a s British Business Bank, za koju je osigurana potpora u okviru Plana ulaganja za Europu, vrlo je bitna. U UK-u nalazi se mnogo novih inovativnih tvrtki i malih tvrtki kojima je potrebna naša pomoć kako bi razvijale poslovanje, a današnja vijest zasigurno  će pomoći u ostvarenju mnogih snova. 

Europska unija najavljuje konkretne mjere na Svjetskom sastanku na vrhu o humanitarnoj pomoći

Europska unija na Svjetskom sastanku na vrhu o humanitarnoj pomoći u Istanbulu obvezala se pripremiti jače mjere koje su je prječlie da bi poboljšala međunarodnu reakciju i pronašla rješenja potpore preopterećenom humanitarnom sustavu. EU predano radi na napretku u svakom od ključnih pet područja odgovornosti za koja je UN utvrdio temeljne obveze. Na Svjetskom sastanku na vrhu o humanitarnoj pomoći EU je preuzeo pojedinačne obveze u svezi s politikama, programima i fondovima za koje je odgovoran. Najbitniji prioriteti za koje se EU zalagao na Svjetskom sastanku na vrhu o humanitarnoj pomoći uključuju: ulaganje o otpornost, učinkovito financiranje, poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, sprečavanje i okončavanje kriza ali i usklađivanje humanitarnih i razvojnih nastojanja. Prvi Svjetski sastanak na vrhu o humanitarnoj pomoći zapravo je prilika globalnoj zajednici da ojača i preoblikuje humanitarno djelovanje u nadolazećim godinama. Europska unija koju su predstavljali potpredsjednica Komisije Kristalina Georgieva, povjerenik EU-a za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides i povjerenik EU-a za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica, u Istanbulu najavili su konkretne mjere. Priopćenje za medije dostupno je ovdje.

European Commission 1