Predsjednica Republike s ministrom obrane posjetila pripadnike hrvatskog kontingenta u Afganistanu

DSC 0212

Povodom dvadeset i pete obljetnice Oružanih snaga Republike Hrvatske i Hrvatske kopnene vojske, predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović i ministar obrane Josip Buljević posjetili su pripadnike 4. hrvatskog kontingenta (HRV CON) u misiji Odlučna potpora (Resolute Support)

DSC 0212

U Mazar-e-Sharifu predsjednicu Grabar-Kitarović i ministra Buljevića dočekali su zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik Zapovjedno operativnog središta brigadir Krešimir Tuškan i brigadir Mato Matanović, zapovjednik 4. HRV CON-a.

Predsjednica Grabar-Kitarović i ministar Buljević susreli su se sa zapovjednikom Zapovjedništva za savjetovanje i potporu Sjever (TAAC-North) njemačkim brigadnim generalom Hartmutom Renkom, koji ih je s članovima stožera upoznao s radom i situacijom u području odgovornosti.

Isto tako, predsjednica Grabar-Kitarović i ministar Buljević susreli su se s pripadnicima 4. hrvatskog kontingenta koji su ih upoznali sa zadaćama koje obavljaju u misiji.

„Ovaj posjet pripadnicima 4. hrvatskog kontingenta u misiji Odlučna potpora događa se uoči dvadeset i pete obljetnice Oružanih snaga i to je jedan od povoda s hrvatskim vojnicima koji ovdje u Afganistanu daju svoj doprinos u borbi protiv terorizma. Ova misija nastavak je operacije ISAF. O budućnosti misije Odlučna potpora vodit ćemo i ovdje u Afganistanu razgovore s našim saveznicima i predstavnicima koalicije“, kazala je Predsjednica.

Ministar Buljević istaknuo je kako smo ponosni što je hrvatski vojnik u misiji prepoznat kao odgovoran i pouzdan saveznik. „Hrvatski doprinos misiji i cijenjen je i od saveznika, ali i od Afganistanaca, u što smo se mogli uvjeriti tijekom sastanaka s dužnosnicima u TAAC-Northu. Ovaj posjet predstavlja početak obilježavanja dvadeset i pet godina naših Oružanih snaga. Došli smo našim pripadnicima pružiti potporu u obavljanju njihovih zadaća“, rekao je ministar.

Četvrti hrvatski kontingent u misiji Resolute Support broji 103 pripadnica i pripadnika OSRH, a u njegovom sastavu nalazi se i 22 pripadnika oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Težište njihovog djelovanja je savjetovanje pripadnika afganistanske vojske i policije. U TAAC-u-North u kojem se nalazi glavnina 4. HRV CON-a djeluju pripadnici devetnaest nacija. predsjednica.hr