Skip to content

Dan liječničkih karijera u petak 10. lipnja na Medicinskom fakultetu

Na zagrebačkom Medicinskom fakultetu (MEF) u petak 10. lipnja će se po prvi puta održati Dan liječničkih karijera, kojim se sadašnjim i budućih liječnicima želi pružiti uvid u mogućnosti koje im može pružiti Hrvatska, a poslodavcima koji imaju poticajne mjere za zapošljavanje liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika da ih predstave liječnicima i privuku u svoju instituciju

P H2016051

Dan liječničkih karijera organizira Centar za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu MEF-a, a njegov predstojnik Danko Relić rekao je u srijedu na konferenciji za novinare kako je to reakcija na “hunter” agencije koje organiziraju takve skupove širom Hrvatske kako bi liječnike i druge medicinske struke privukli na rad u inozemstvu.

“Polovica studenata završnih godina studija spremna je na trajnu emigraciju ako se u roku od tri godine profesionalno ne uspije ostvariti u našem zdravstvenom sustavu, a odlazak svakog liječnika veliki je gubitak za državu”, rekao je Relić.

Osvrćući se na nedostatak liječnika u Hrvatskoj, dekan MEF-a Marijan Klarica kazao je kako je ta ustanova još prije šest godina povećala upisne kvote za 60 studenata, pa sada godišnje upisuje ukupno 300 studenata. Istodobno, fakultetu nedostaje 90 nastavnika te ni s jednom od dvije Vlade nisu uspjeli postići da se ispoštuje ugovor o većem zapošljavaju nastavnog kadra, dodao je Klarica.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Trpimir Goluža rekao je kako se ta strukovna udruga naročito zalaže za mlade liječnike i njihov ostanak u Hrvatskoj, jer oni su oni, kaže, nakon nogometnog kluba Dinamo, drugi najbolji hrvatski izvozni proizvod.

Goluža ističe kako u zdravstvenom sustavu nedostaje između 3.500 i 4.000 liječnika specijalista, a od 500 liječnika koji su izašli s fakulteta u posljednjih pet godina u sustav je ušlo njih manje od 230. Istodobno, liječnici koji rade opterećeni su golemim satnicama, pa pita je li rješenje u hiperprodukciji liječnika ili u stvaranju kvalitetnih uvjeta za rad.

Iznio je podatak kako je dosad 1400 liječnika zatražilo dokumente za rad u inozemstvu te pohvalio sadašnju administraciju Ministarstva zdravlja zbog novog pravilnika o dopunskom radu liječnika, koji će im omogućiti dodatni rad i stimulirati njihov ostanak u Hrvatskoj.

Potporu održavanju Dana liječničkih karijera dao je i zamjenik ministra zdravlja Ivan Bekavac, koji je, među ostalim, rekao kako je u javnoj raspravi novi pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine koji će ispraviti mnoge dosadašnje nepravde, omogućiti manje troškove i veću mobilnost liječnika.

Tijekom Dana liječničkih karijera zainteresirani će moći sudjelovati na okruglom stolu “Budućnost mladih liječnika u Hrvatskoj – postoji li perspektiva” te se upoznati s mogućnostima koje ih očekuju po završetku fakulteta od predstavnika HZZO-a i HLK-a. Moći će steći i neka praktična znanja poput pisanja životopisa, popunjavanja specijalističke knjižice ili odabira specijalističkog programa. Bit će predstavljen proces prijave za pripravnički staž, specijalistički programi te mogućnosti razvoja karijere u akademskom smjeru,

Svoje mogućnosti zapošljavanja predstavit će bolničke zdravstvene ustanove, privatne poliklinike, istraživačke i farmaceutske kompanije. Hina

Optimized by Optimole