Skip to content

Slađana Matić Trstenjak i Kristina Ćavar: Skice vitaja – vizualizirani putovi ideja

žepče 1

Dana 17. svibnja 2016. godine u 18 sati upriličeno je otvorenje izložbe SKICE VITAJA – VIZUALIZIRANI PUTOVI IDEJA akademskih slikarica Slađane Matić Trstenjak i Kristine Ćavar. Izložba je otvorena u Galeriji „Ljerke Njerš“ u Domu kulture, Žepče, a svečano ju je otvorio načelnik Općine Žepče Mato Zovko. U predgovoru izložbi Beat Čolak kaže: „Skice za vitraje Kristine Ćavar i Slađane Matić Trstenjak upravo su to korito čije su se vode slile u konačne verzije postavljene na crkvene otvore. Polazeći od izvorišnih sumarnih obrisa i osnovnih kompozicijskih odrednica, kreativne struje ostavile su tragove kretanja i širenja u unaprijed određenim okvirima, tragove koji se mogu iščitati u kolorističkim, kompozicijskim i ikonografskim promjenama, promjenama u tretmanu prizora, minucioznosti oblikovanja i brojnim drugim detaljima. Svaka od tih mijena svjedoči predanost radu, brušenje početne zamisli u kojoj je od samoga početka neodvojivo sadržana krajnja točka, trenutak u kojem umjetnik vlastito djelo prihvaća kao dovršeno. Tako su iz početnih izmaglica polako izranjali sve određeniji prizori, sve jasnije figure i sve usklađenije kolorističke kombinacije. Stvaralački putovi, naravno, nisu kod svakoga jednaki pa se kod Slađane Matić Trstenjak u prikazima Bogorodice osjeća tendencija stilizaciji i postupnoj redukciji oblika, naročito u detalju lica čije se početne, gotovo portretne, crte gube u općenitim obrisima, napuštajući zemaljske osobine Isusove majke, štovane zbog onostranih vrijednosti. Kristina Ćavar, pak, svoju je viziju sv. Josipa Radnika oslobađala suvišnosti, usredotočujući pažnju na dočaravanje očinskoga odnosa prema djetetu Isusu. Skladu toga roditeljskoga odnosa odgovaraju blage i vijugave linije te idiličnost krajolika u kojemu su figure postavljene, dok je Josipova marljivost tek naznačena snažnom podlakticom. Ovdje izložene skice dviju umjetnica tako su same po sebi vrijedna i zanimljiva ostvarenja, a konačne realizacije, postavljene u ambijent i okupane sunčevim zrakama, neminovno će blistavim bojama i vedrim notama potvrditi dostizani sklad.“

žepče 2

Izložbu obuhvaća ukupno 34 slike, od svake autorice po 16 izložaka. Skice su rađene u tehnikama tuš, olovka i akrilik na papiru, dok kod Kristine Ćavar finalna djela u boji su digitalni printovi. Izložbu je posjetilo mnogo posjetitelja koji su imali pozitivne kritike. Izložba ostaje otvorena do 15. lipnja 2016.

žepče 3

Kristina Ćavar rođena je 1. ožujka 1985. u Doboju, Bosna i Hercegovina. Na Akademiji likovnih umjetnosti, na Širokom Brijegu diplomirala je 2008. u klasi prof. Ante Kajinića, slikarski odjel. Poslijediplomski studij Ars sacra, na istoimenoj Akademiji završila je 2010. kod istog profesora. Članica je Društva hrvatskih likovnih umjetnika Federacije BiH, i Društva likovnih stvaralaca Šabac, Srbija. Djelo joj je dio Stalnog postava Franjevačke galerije i muzeja Široki Brijeg. Imala je deset samostalnih i preko 40 skupnih izložbi. Živi i radi u Širokom Brijegu. Od javnih djela autorica je vitraja sv. Josip Radnik s Djetetom, crkva na Takalama, Novi Šeher, zatim ilustracija knjiga: “Slabo prikovani Krist na križu”, fra Šimuna Šite Ćorića, “Za tvoj osmijeh, dijete”, Ružice Zeljko, “U suzvučju postojanja” fra Vendelina Karačića te poštanskih markica HP d.o.o. Mostar, “Božić 2011. i Nova godina”, EUROPA 2015., “Drvene igračke; ćurlik i drveni konjić”, te “Drijen u mitologiji”, 2016. Od nagrada dobitnica je 2. nagrade za najljepšu poštansku markicu HP d.o.o. Mostar 2015.

žepče 4

Slađana Matić Trstenjak rođena je 29. srpnja 1985. god. u Doboju, Bosna i Hercegovina. Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu je završila 2004. god. Magistrirala je u slikarskoj klasi profesora Antun Borisa Švaljeka na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu 2010. god. Članica je: ULUBiH-a (Udruženje likovnih umjetnika Bosne I Hercegovine), DLUM-a (Društvo likovnih umjetnika Maribor), ZDSLU (Savez društava likovnih umjetnika Slovenije) i HKDM-a (Hrvatsko kulturno društvo Maribor). Dosada je imela preko sedamdeset skupnih i osamnaest samostalnih izložaba. Živi i stvara u Mariboru. Dobitnica je 2014. nagrade »4. Ex tempore EKO DRAVA 2014«, Maribor, Slovenija i 2010. prva nagrada Ismet Mujezinović za najbolji likovni izraz u kategoriji profesora likovne kulture u Bosni i Hercegovini, Tuzla, BiH.

žepče 5

žepče 6