Skip to content

EK vijesti 13. svibnja 2016.

Komisija radnicima predložila bolju zaštitu od kancerogenih tvari

Rak je najčešći uzrok smrtnih slučajeva koji se povezuje s radom u EU-u, uzrok je 53 posto od ukupnog broja smrtnih slučajeva, pa je zato najveći rizik za zdravlje radnika u Europskoj uniji. Kako bi poboljšala zaštitu radnika od kancerogenih tvari, Komisija danas predlaže konkretne izmjene Direktive o kancerogenim i mutagenim tvarima (Direktiva 2004/37/EZ) kojim bi ograničila izloženost pri trinaest karcinogeni tvari na radnom mjestu. Konkretno, Komisija predlaže uvođenje novih smjernica kod izmjene graničnih vrjednota na izloženost kod trinaest kancerogenih tvari u okviru Direktive o kancerogenim i mutagenim tvarima. Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije i memorandumu.

Ulaganje u kreativnost: na Filmskom festivalu u Cannesu proslavljena 25. godišnjica programa MEDIA

U okviru EU-ova programa MEDIA, pokrenutog 1991., do sad je u europsku kreativnost i kultursku raznolikost uloženo više od 2,4 milijarde eura. Program je pridonio stvaranju mnogobrojnih filmova u Europi i njihovoj međunarodnoj distribuciji. Ovogodišnji Filmski festival u Cannesui zvrsna je prilika za proslavu 25. godišnjice programa MEDIA. U Cannesu su i ove godine dobro zastupljeni filmovi financirani sredstvima iz tog programa: devet od dvadeset jednog filma u konkurenciji za nagradu Zlatna palma financiralo se sredstvima iz programa MEDIA. Gosti Filmskog festivala u Cannesu ove će godine biti potpredsjednik Europske komisije Ansip i povjerenik Oettinger, a sudjelovat će u raspravama o postignućima programa MEDIA i načinima na koji se audiovizualni sektor EU-a, u kojem je zaposleno više od 1,3 milijuna ljudi, može dodatno ojačati u okviru strategije EU-a za uspostavu jedinstvenog digitalnog tržišta. Objavljeni su priopćenje za medijedokument s najčešćim pitanjimavideoisječakizjave sudionikainformativni članci i članci o pojedinim državama.

Plan ulaganja za Europu: EIB potpisao prvi sporazum s nacionalnom razvojnom bankom zbog poticanja ulaganja u infrastrukturu u Španjolskoj

Europska investicijska banka (EIB) potpisala je prvi sporazum s jednom nacionalnom razvojnom bankom u okviru Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), središnjeg elementa Plana ulaganja za Europu. EIB će španjolskoj nacionalnoj razvojnoj banci Instituto de Crédito Oficial (ICO) posuditi 50 milijuna eura za financiranje infrastrukturskih projekata u Španjolskoj. Podrška EIB-a i EFSU-a omogućit će ICO-u ulaganje 250 milijuna eura u prioritetne sektore kao što su promet, energetika i socijalna infrastruktura. Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Nacrt studije o učinku TTIP-a dostupan za javno savjetovanje

Ecorys, neovisno konzultantsko tijelo koje za potrebe Europske komisije provodi procjenu učinka trgovinskog sporazuma o kojem se trenutno pregovara između EU-a i SAD-a, danas je oznanio nacrt svog kratkotrajnog izvješća. U tom se tehničkom izvješću ukazuje na mogućnosti koje bi se partnerstvom za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP) otvorile građanima i tvrtkama diljem Europe. Izvješće sad je dostupno za javno savjetovanje. U njemu se ne obrađuju samo brojke, već detaljno se analiziraju potencijalni društveni i ekološki učinci TTIP-a. Povjerenica EU-a za trgovinu Cecilia Malmström komentirala je izvješće na svom blogu. Svi zainteresirani dionici sad mogu proučiti nacrt izvješća i ponuditi povratne informacije, a Ecorys će zatim nastaviti rad na završnoj verziji kratkoročnog izvješća i preporukama koje će objaviti krajem 2016. Komisija će organizirati i dijalog između predstavnika udruga, tj. društava građana i autora izvješća koji će se održati 23. svibnja. Komisija od 1999. provodi procjene učinkovitosti održivosti za sve trgovinske sporazume o kojima pregovara. Procjene se provode tijekom pregovora, a pregovarači na osnovu njihovih zaključaka prilagođavaju svoj rad tijekom pregovora.

Eurostat: BDP veći za 0,5 posto i u europodručju i u području EU28

U prvom tromjesečju 2016. godine desezonirani BDP u europodručju (EA19) i području EU28 povećao se za 0,5 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, pokazuje brza procjena koju je objavio Eurostat, statistički ured Europske unije. U četvrtom tromjesečju 2015. BDP se povećao za 0,3 posto odnosno 0,4 posto. U usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine u prvom tromjesečju 2016. desezonirani BDP povećao se za 1,5 posto u europodručju i za 1,7 posto u području EU28, dok je promjena u prethodnom razdoblju iznosila +1,6 posto odnosno +1,8 posto. Tijekom prvog tromjesečja 2016. BDP u SAD-u povećao se za 0,1 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem (u četvrtom tromjesečju 2015. povećanje je iznosilo 0,3 posto). U usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine BDP se povećao za 1,9 posto (u prethodnom tromjesečju povećanje je iznosilo 2,0 posto). Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je ovdje.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji

Kalendar Tjedne aktivnosti povjerenika

European Commission 1